TAJNA BISERA BOSFORA Ne znate kakvu tajnu krije čuvena "Devojačka kula"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za kulu se pouzdano zna da je sagradio vizantijski car Manojlo I u 12. veku, da bi iskoristio čvrst temelj za lanac koji bi po potrebi zatvarao plovidbu Bosforom. Kula je tada ograđena utvrđenim zidovima čiji se temelji još uvek vide pod vodom.

Oko 1545. godine, Turci su ceo zamak rekonstruisali u kamenu tvrđavu i postavili topove. Godine 1721. drvena kula je izgorela, a nova, 18 m visoka kula ponovo podignuta 1763. godine.

Legenda o Devojačkoj kuli

Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu ćerku koju je mnogo voleo. Prorok je sultanu prorekao da će ona umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan.

Ogorčen i uplašen, rešio je da na sve načine pokuša da spreči ispunjenje proročanstva. Naredio je podizanje male tvrđave sa kulom, na ostrvu, u vodama Bosfora, nedaleko od azijske obale.

TAJNA BISERA BOSFORA Ne znate kakvu tajnu krije čuvena

Foto: Shutterstock

 

Neposredno pre osamnaestog rođendana, poslao je princezu tamo, čvrsto verujući da nijedna zmija ne može preko vode doći do ostrva i do njegove mezimice. I zaista, nije stigla preko vode.

TAJNA BISERA BOSFORA Ne znate kakvu tajnu krije čuvena

Foto: Shutterstock

 

Kada je osvanuo dan princezinog rođendana, sultan je zabranio svima sa dvora da idu do ostrva i odlučio da sam odnese hranu i poklone ćerki. Sa gomilom drugih stvari poneo je i korpu punu najukusnijeg voća. Baš u toj korpi sakrila se zmija koja je ugrizla princezu, te je ona ubrzo umrla na očevim rukama, tačno kako je navedeno u proročanstvu.

Kao pouku ove legende brojni tumači i stanovnici Istanbula koji je prenose, ističu nemogućnost da se izbegne sudbina koja je određena svakoj individui.

Devojačka kula je mnogo puta tokom postojanja menjala svoju namenu. Bila je grobnica, odbrambena tvrđava, pa svetionik. Bila je i carinarnica ali i mesto za karantin tokom raznih epidemija.

Danas je Devojačka kula objekat od izuzetnog značaja za grad. Nudi prelepi restoran i vidikovac do kojih je najlakše doći čamcem iz Uskudara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading