THE PRODIGY - EXPERIENCE Pre 30 godina izdat je album koji je promenio elektronsku muzičku scenu zauvek (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija/A.V.

Potpomognuta naporima velikih produkcijskih kompanija, pa čak i većih poslovnih subjekata, elektronska dens muzika nastavlja da dostiže nove visine. Od radija u vremenu vožnje do festivalskih glavnih bina, pa čak iu pozadini spotova u udarnim reklamama, američko tržište je napadnuto bas ritmovima i uznemirujućim sintisajzerskim melodijama kao nikada ranije.

Ovaj muzički pravac dostigao je svoj veliki komeracijalni vrhunac prošle decenije, ali u samom početku i tokom svog nastajanja bio je sirov, neiskvaren i underground. Takav zvuk je pored ostalih značajnih izdanja u mnogome definisao i jedan određeni album.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka amorfna "alt-rok" demografija počela je da prepoznaje aktove kao što su Orbital, Moby i Aphex Twin. Svi ovi talenti su izvršili značajan uticaj na EDM zvuk tokom prve polovine devedesetih i postali suvereni očevi ovog žanra, ali nijedan akt nije nastavio da oblikuje zajednicu elektronske muzike na isti način kao The Prodigy i njihov debitantski album iz 1992. - Experience (Iskustvo).

Experience nas vraća u mračne, mrtve dane 1992. ili možda to nije dobar opis. Šta kažete na eksplozivne, energetske dane 1992. godine? To je mnogo prikladnije.

 

 

Pesme kao što su "Music Reach" [1/2/3/4], "Wind It Up", "Your Love", "Everybody In The Place", "Fire" i "Ruff In The Jungle" zvuče neverovatno sveže sa fokusom na klavirske ritmove i zamršene elektronske aranžmane uprkos arhaičnoj produkciji, ali čak i tako nešto u vezi sa analognim sjajem stare škole u svemu tome ima kvalitet koji mogu opisati samo kao audio ekvivalent piksel umetnosti.

 

 

Za razliku od narednih izdanja, originalni LP sa 12 pesama je zamisao isključivo Liama Hauleta, idejnog tvorca grupe. Izgrađen na vrhu anksioznog trema hardkora breakbeat-a, postoji prenaglašena agresija koja podstiče nečije istraživanje kroz ploču.

Slično grandžu u SAD, brejkbit hardkor je bio žanr koji je nudio bekstvo nezadovoljnoj omladini. Svoje poreklo kao i skoro svi EDM žanrovi vuče iz esid hausa, sada već izumrlog elektronskog pravca koji je definisao britansku dens scenu kasnih osamdesetih i iz kog će nastati svi žanrovi britanske, a i svetske elektronske muzike.

Izdat godinama pre softvera koji omogućava današnje sesije isecanja i lepljenja, neobični semplovi na ovom albumu i druge analogne neobičnosti su podsticaj za kontinuirano okretanje ploče. Haulet je koristio paletu semplova kao niko od njegovih savremenika.

Experience je dostigao vrhunac na 12. mestu UK Albums Chart i postigao platinasti status u Americi, kao i zlatni status u Poljskoj.

Ovaj album definitivno pripada prvoj eri Prodidžija, tj ranoj hardcore elektronskoj sceni 90-ih. To je frenetična, optimistična era koja nije nimalo nalik na onoj kako će bend zvučati na albumu "Fat Of The Land", niti bi trebalo da bude.

Biti u pod uticajem aktuelnih supstanci 1992. i čuti ovaj album po prvi put, e to bi bilo pravo iskustvo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading