PRVI FESTIVAL GRAŠCA NA PETROVARADINU Karakterna sorta koja može da parira najvećim svetskim vinima (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo.rs

Novi Sad će krajem ove nedelji biti centar vinske Srbije zahvaljujući prvom Festivalu grašca, manifestaciji posvećenoj važnoj regionalnoj sorti vinove loze. Usvajanjem Strategije za razvoj vinarstva i vinogradarstva naša zemlja je dobila plan razvoja ovog sektora do 2030. godine, koji će pomoći da se srpska vina što bolje predstave. Od posebne važnosti u tom pogledu je i promocija autohtonih sorta grožđa, kao što je grašac, ističu iz Saveza vinara i vinogradara Srbije.

 

U Srbiji grašac je sorta na apsolutnom prvom mestu po rasprostranjenosti, zasađena na 3.500 hektara, odnosno na neverovatnih 14 odsto ukupnih površina vinograda.

PRVI FESTIVAL GRAŠCA NA PETROVARADINU Karakterna sorta koja može da parira najvećim svetskim vinima (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!/Ana Branković

 

 

Vina od grašca osvajaju primarnim aromama u svežim vinima koja najčešće podsećaju na zelenu i žutu jabuku, dinje, limun, belu breskvu, maslačak, žuti ringlov, kruške, mandarine, ponekad i bananu. Kompleksnija, odležala vina imaju i note sena, zelenog čaja, lipe, dunje, polenovog praha, meda, marcipana… Ponekad je prisutna i nežna herbalnost, kao i mineralni karakter. Grašac najčešće daje umereno puna vina, srednjih, ponekad i nižih kiselina.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading