IZDVAJAMO SA BELDOCSA: 5 FILMOVA O SPORTISTIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o sportistima koje ne smete propustiti:

Džemo

Bosna i Hercegovina, 2020, 42’

Režija: Lejla Kajić, Davorin Sekulić

Selekcija: Povetarac

46-godišnji Džemo živi u selu sa majkom, ocem i bratom. Svakodnevno se brine o deset krava, čime zarađuje za život. Džemin dan počinje i završava se sa teretnim kolicima, njegovim stalnim saputnikom na dnevnim trčanjima dužim od 20 kilometara. Njegov dečački san bio je da učestvuje na velikim trkačkim događajima, zbog čega se uvek prijavljuje za gradske i planinske trke. Uprkos napornom radu koji zahteva život na selu i činjenici da se takmiči sa profesionalnim sportistima, Džemo redovno osvaja zlatne medalje.

Kačalka

Irska, 2019, 10’

Režija: Gar O’Rourke

Selekcija: Povetarac

Teretana Kačalka ne služi samo za pumpanje mišića, već je mesto za videti i biti viđen, gde su oni koji vežbaju jednako nesvakidašnji, baš kao i preko 200 sprava napravljenih od otpadnih mašina iz sovjetske ere. Nekadašnja gvožđurija od 100 tona je potpuno osavremenjena i odlično služi svojoj prenameni.

Ne može Dejvidu Arketu niko ništa

SAD, 2020, 91’

Režija: David Darg, Price James

Selekcija: Udarni termin

Zabavna i dirljiva priča o iskupljenju i pokušaju Dejvida Arketa da se vrati rvanju.

Pošto su ga proglasili za najomraženijeg rvača kada je na Svetskom šampionatu u rvanju u teškoj kategoriji 2000. osvojio kontroverznu titulu, glumac Dejvid Arket pokušava da se vrati sportu zbog koga je zapostavio svoju uzlaznu holivudsku karijeru. Opasno odlučan da povrati svoj ugled i obnovi samopoštovanje, Arket će biti spreman na sve samo da zaradi svoje mesto u profesionalnom rvanju.

Nemi glas

Francuska, Belgija, 2020, 51’

Selekcija: Reka Valerik

Selekcija: eleMental, Vatromet

Havaž, mladi MMA (Mešovite borilačke veštine) borac, pobegao je iz Čečenije kad je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će da ga ubije, pod progonom Kadirovljevog režima. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, dobio je mutizam. Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje njegova majka. Film prati Havažove prve mesece u Belgiji. Prisiljen da živi u potpunoj anonimnosti da bi izbegao čečensku dijasporu, pokušaće da izgradi novi identitet.

Ovoliko velikog srca

Francuska, 1961, 85’

Režija: Francois Reichenbach

Selekcija: Vatromet

Abdulaj Faj, mladi senegalski bokser pokušava da postane šampion u Parizu.

Avanture mladog Senegalca Abdulea Feja, koji dolazi u Pariz da se okuša u boksu. On sanja o tome da pobedi na šampionatu i osvaja žene, posebno Mišel Morgan koju obožava; pored toga, njegove misli obuzima prilagođavanje na život u Parizu, hladnoća i magla koji ga zaprepašćuju. Sreće Japanku u Bulonjskoj šumi, traži savet od medijuma. Onda dolazi borba za šampionat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading