facebook
Foto: Alo/Printscreen

Iako neki kvizovi na društvenim mrežama ne utiču direktno na vašu privatnost i bezbednost, važno je biti oprezan. Samo zato što vaši prijatelji dele rezultate kvizova ili linkove ne znači da biste trebali i vi to da uradite.

Kvizovi koji zahtevaju pristup informacijama na vašem Facebook profilu su opasni. Treba da budete veoma oprezni ako programer kviza traži pristup vašem javnom profilu, listi kontakata, e-mail adresi, fotografijama, objavama na vremenskoj liniji ili čak vašim porukama.

Najbolje rešenje za zaštitu informacija i digitalnog identiteta je izbegavanje online kvizova.

kviz na društvenim mrežama

Foto: shutterstock.com

 

 

Ukoliko ste u prošlosti koristili Facebook kvizove i još uvek volite ovaj vid zabave, preporuka stručnjaka je da sledite ove korake:
 

  • Analizirajte: Pre nego što se uključite u bilo koji online kviz, proverite vrstu kviza i programera i pregledajte politiku privatnosti. Ako kviz traži lične podatke, uključujući vaše kontakt podatke i druge nepotrebne podatke, najbolje je to izbegavati. Ovo je jasan znak profilisanja i prikupljanja podataka.
  • Prilagodite podešavanja privatnosti: Pregledajte podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i proverite da li postoje dozvole aplikacije za kviz koje imaju pristup informacijama o vašem profilu.
  • Promenite odgovor na bezbednosno pitanje: Ako znate ili mislite da ste ikada odgovarali na kvizove koristeći odgovore na uobičajena bezbednosna pitanja, najbolje je da ih odmah promenite.
  • Ograničite količinu ličnih podataka: Ne delite informacije poput broja telefona ili kućne adrese na društvenim mrežama. Neka sve informacije sa vašeg profila budu privatne.
  • Oprezno sa zahtevima za prijateljstvo: Ne prihvatajte zahteve za prijateljstvo od nepoznatih.
  • Omogućite 2FA ili MFA: Koristite bilo koji dodatni nivo bezbednosti za svoje naloge na mreži.
  • Koristite bezbednosni softver.
  • Prijavite svaki sumnjivi kviz ili linkove: Ako mislite da je kviz koji vidite na mreži prevara, prijavite ga.

Upozorite svoje prijatelje i porodicu na rizike koji proizilaze iz online kvizova da biste ih zaštitili.

(kurir.rs)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading