DA LI ZNATE ZA YUGOGPT? Balkanska verzija poznatog "čet bota" je izašla, evo gde je možete pronaći
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za samo 24 sata oko 1.000 ljudi je „ćaskalo” sa YugoGPT-om. To je prvi veliki regionalni jezički model koji razume jezike zemalja koje su formirale bivšu Jugoslaviju.

Tvorac YugoGPT-a je Aleksa Gordić, stručnjak za veštačku inteligenciju koji je ranije radio za Majkrosoft i Gugl. Gordić je pozvao sve zainteresovane da isprobaju mogućnosti IugoGPT-a.

On je podsetio da se nalazi na adresi jugochat.com. Nešto ranije obavestio je javnost da je pokrenuo startap „Run:AI”.

Dok se čeka odluka Upravnog odbora: Zna se ko je dobio najviše bodova u trci za direktora KCUS-a Ideja iza "treninga" YugoGPT-a, kako je rekao Gordić, je da naučite da radite manje-više isto što i ChatGPT na engleskom. Treba da razumete tekstove, odgovarate na pitanja i uopšteno budete korisni ljudima i kompanijama iz zemalja regiona.

"Ako pitate ChatGPT kako da platite porez ove godine, on će vam ponuditi odgovor. Međutim, pretpostaviće da plaćate porez u Americi. S druge strane, možete da obučite model velikog jezika (LLM) za svoje, lokalne potrebe. To je prednost YugoGPT-a“, objasnio je Aleksa Gordić i objasnio zašto nam je uopšte potreban ChatGPT na „našim jezicima“.

On je naglasio da mu je cilj da pokrene domaći ekosistem oko velikih jezičkih modela (LLM). Cilj je da se kasnije pomogne kompanijama iz regiona da uz pomoć ove tehnologije reše svoje probleme i potrebe, pišu Nezavisne.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading