automobili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da ne bi došlo do proklizavanja automobila, najvažnije je da ga što pre prepoznate i pravilno reagujete. Do klizanja dolazi kada se između kolovoza i gume nakupi tanak sloj vode, visine najmanje 2,5 milimetara.

Znaci proklizavanja su prvenstveno brže okretanje pogonskih točkova, glasnija buka motora, odnosno brz porast broja obrtaja motora, lagano i neefikasno upravljanje i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Najvažnije je da ostanete mirni

Kada dođe do klizanja, nikako nemojte paničiti, već ostanite mirni i izbegavajte jak pritisak na kočnicu. Polako otpustite papučicu gasa, držite volan u položaju pre klizanja i posmatrajte ponašanje automobila. Naime, pri manjoj brzini točkovi će povratiti prianjanje, a vi ćete povratiti kontrolu nad svojim vozilom.

Veoma je važno da ne okrećete volan naglo čak i ako automobil polako klizi ka ivici puta. Ako su prednji točkovi okrenuti ka spolja pri ponovnom kontaktu sa putem, oni će snažno povući automobil, a to može dovesti do gubitka prianjanja, posebno na zadnjem delu vozila.
 

Ako točkovi proklizavaju pri kretanju i po ledu ili bljuzgavici probajte da krenete iz druge „brzine“, lagano otpuštajući kvačilo i izbegavajući visoke obrtaje. Ovo će, prema rečima stručnjaka sprečiti proklizavanje točkova.

I po ledu važi savet da ako u vašem automobilu postoji opcija odabira režima vožnje – izaberite „snow“. Pritom, ne vozite brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom. Takođe, u krivinama, pre raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa pre prolaska.

Proklizavanje po ledu je najveći problem vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ukoliko vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmeriti tamo gde želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

Držite se glavnih puteva, jer je za njih najveća verovatnoća da su očišćeni i posuti rizlom i izbegavajte nizbrdice i uzbrdice. Takođe, usporite na pešačkim prelazima – čak i kada se sneg otopi, prelazi budu klizavi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading