NOVE SUBVENCIJE ZA VOZAČE Za kupovinu ovih automobila pomoć države i do 5.000 evra
Shutterstock

Vlada Srbije donela je novu uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, a pravo na podsticaj od 250 do 5.000 evra, imaju fizička i pravna lica kao i preduzetnici.

Nastavljeno je sa primenom ove mere za koju zahtevi mogu da se podnesu Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Postupak može da se prekine, ako visina opredeljenih sredstava za subvencije nije dovoljna za odobravanje svih predatih zahteva.

Ljubitelji mopeda i tricikala imaju pravo na pomoć za kupovinu u vrednosti od 250 evra, a zainteresovani za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle, mogu dobiti subvenciju od države u iznosu od 500 evra.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tone, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra.

Električni automobil podrazumeva da se za njegovo pokretanje koristi samo struja. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon.

Hibridi pak imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Upotreba održivih tehnologija i ekološki prihvatljivih rešenja, kako u proizvodnji ovih automobila, tako i u smislu njih samih su jedan od mogućih odgovora na „klimatsku krizu“ koja je aktuelna svuda u svetu.

Nedostatak sa kojim se suočavaju građani bar u Srbiji pri kupovini ovih vozila je cena. Subvencija svakako olakšava ovaj problem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading