Pepeljuga
printscreen/youtube
Pepeljuga

printscreen/youtube

Pepeljuga, Foto: printscreen/youtube

Pre Diznijevih slatkih verzija, bajke su bile prepune krvi, incesta, kanibalizma i smrti. U antičkoj Grčkoj, u 6. vreku pre Hrista, kurtizana Rodopis izgubila je pletenu cipelu tako što ju odneo orao koji je s njome preleteo Mediteran i ispustio je u krilo egipatskog faraona. On je tada mahnito tražio vlasnicu tajanstvene cipele i kada je napokon pronašao, oženio ju je i ona je postala njegova suvladarica...

Pročitaj još:

Priču je prvi zapisao grčki istoričar, zemljopisac i filozof Strabon, a reč je o, zapravo, preteči bajke o Pepeljugi - ženi koja "nadiđe" svoj položaj u životu te "zaobiđe" određene klasne razlike.

Punih 2.600 godina pre nego što je Dizni napravio za Oskara nominovan dugometražni crtani film s legendarnom plavom haljinom, miševima i pesmom "Bibbidi-Bobbidi-Boo" mit i legenda o "Pepeljugi" (samo se tako nije zvala) bio je prisutan širom sveta.

Neki istoričari, pak, tvrde da je originalna Pepeljuga Kineskinja deformisanih stopala. Je Ksijan je, kaže priča, bila ćerka poglavice starešine koji je s njom živeo u pećini. Nije imala majku, nego zlu maćehu i manje atraktivnu polusestru. Umesto vile, Ksijan je imala magične kosti ribe, koje su joj ostvarivale želje.

Kada joj je otac naglo umro Je Ksijan je postala sluškinja maćehi koja čini sve da u prvi plan gurne Jun-Li. Njih dve odlaze na slavlje nove godine i ostavljaju Je Ksijan koja uz pomoć čarobnih kostiju na festival odlazi u prekrasnoj haljini i zlatnim cipelama koje izgledaju kao riblje krljušti. Svi su oduševljeni devojkom ali ona se boji da je ne prepoznaju i beži, a tokom bega izgubi cipelicu.

Pepeljuga staklena cipela

Profimedia

Cipelica Diznijeve Pepeljuge bila je od stakla, Foto: Profimedia

Cipela menja vlasnike nekoliko puta, da bi na kraju došle u ruke kralja. On je fasciniran time kako je cipelica sitna (žene su tradicionalno povezivale stopala od ranog detinjstva, kako ne bi rasla i to se smatralo jako atraktivnim), te je izloži u paviljonu. Je Ksijan s vremenom uspe da dobije audijenciju kod kralja, ispred njega isproba cipelicu i usledi ljubav i brak.

Tokom vekova, posebno u Evropi, javljaju se stotine verzija iste ili slične priče...