Papagaji u Njujorku
Profimedia
Papagaji u Njujorku, Foto: Profimedia

E, baš u njujorškom kvartu Bruklinu živi velika kolonija divljih papagaja rase Myopsitta Monachus, poznatijih kao Monasi ili Kvekeri, čije prirodno stanište nije "džungla" od 16 miliona stanovnika, već argentinski pampasi. Najveća misterija koja okružuje ove čudesne ptice jeste otkud one u Velikoj jabuci. Jedino je sigurno da iz svoje postojbine Argentine nisu doletele po svom nahođenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Teorija, koja se smatra najbližoj istini ali koja nikada nije potvrđena, kaže da je jedna velika pošiljka ovih ptica, namenjena prodavnicama kućnih ljubimaca, trebala da stigne u Njujork, ali je na aerodromu Kenedi slučajno došlo do puštanja papagaja na slobodu. To se, prema toj teoriji, dogodilo krajem 60-ih godina prošlog veka, odnosno 1967. ili 1968. godine. Pošto se papagaji nisu odmah nastanili u blizini Bruklinskog koledža (prvi izveštaji govore da su se tamo pojavili početkom 70-ih), veruje se da su prve godine života u Americi proveli u parkovima u blizini aerodroma Kenedi. Odatle su se polako pomerali sve do studentskog kampa u Bruklinu, gde i danas postoji najveća kolonija Monaha.

Papagaji na snegu

Zimsko veče u Njujorku, prva pahulje padaju, deca prave Sneška Belića, papagaji kljucaju semenke... Urbano čudo - svetlo zelene ptičice, veselo skakuću po decembarsko snegu!

Ovi daleki rođaci Robinzonovog Petka, veselo pevuše i kljucaju semenke, iako bi za očekivati bilo da hranu nalaze u travi, a ne ispod snega, i to još u društvu golubova i vrabaca. Jedini neprijatelji ovih ptica, osim ljudi koji nisu shvatili da su njihove namere dobroćudne, jesu predatori koji takođe žive u Njujorku – vrane i sokolovi.

Odgovor na pitanje kako ovi papagaji mogu da prežive zimu na otvorenom, leži u činjenici da Monasi ne spadaju u tropske papagaje. Jedina razlika između Južne i Severne Amerike jeste u vremenu kada stiže zima.

Više od 60.000 malih dugorepih papagaja bili su tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka prevezeni iz Južne Amerike u SAD. Zašto toliko mnogo? Odgovor je krajnje jednostavan... Naime, Argentinci su se deset godina mučili kako da potamane što više ovih papagaja. Argentinska vlada je čak sponzorisala i program za uništavanje 400.000 ovih ptica krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog veka. Sredinom 60-ih neko je došao na briljantnu ideju: umesto ubijajanja, zašto ih ne izvoziti u SAD i zaraditi koji dolar pride? I tako je krenula najezda ovih papagaja na SAD...

Pošto je 70-ih godina grupa odbeglih papagaja stigla je na Bruklinski koledž i počelo je njihovo širenje tim krajem Njujorka. Tokom godina, divlji papagaji su se raširili po celom Njujorku: prema groblju Grinvud, Marin parku, Bensenhrstu i Bej Ridžu. Papagaji su pokušali da se nastane i na Menhetnu, u čuvenom Central parku, ali nisu uspeli.

Papagaji u Njujorku, Foto: Profimedia

Ne, nisu ih oterale visoke cene nekretnina u tom delu Njujorka, već uprava parka, koja je smatrala da bi njihovo prisutsvo moglo negativno uticati na lokalne i ptice selice koje nastanjuju taj park.

Bruklin - zemlja papagaja picojeda!

Dokaz uspešne adaptacije Monaha leži u činjenici da se oni ne hrane samo semenkama, već i žirevima, koji se u velikom broju mogu naći u okolnim parkovima. Omiljena hrana u Bruklinu im je detelina, ali takođe obožavaju i ptičju hranu.

Dokle je dosegla snalažljivost ovih papagaja, možda najbolje ilustruje podatak da se na svakodnevnom meniju ovih svaštojeda nalazi i pica!

Danas Monasi čine grupu od devet vrsta papagaja za koje se zna da žive slobodno, odnosno divlje, u SAD. Ali njihovo uspešno preživljavanje nije bilo lako. Ranih 70-ih godina postojala je bojazan da se ove šarene ptičice ne pretvore u štetočine. Njihov broj je tada sveden na 40 posto ukupne populacije u SAD, a ona mala grupa koja je uspela da stigne čak do Kalifornije, potpuno je istrebljena.

I danas, ove inteligentne i neagresivne ptice u mnogim američkim saveznim država doživljavaju se kao neprijatelji. U Nju Džersiju i Konektikatu čak su označene kao „potencijalno opasna vrsta“.

Bez obzira na sve probleme, njihova populacija se stabilizovala.