Švajcarska
Profimedia
Švajcarska

Profimedia

Švajcarska, Foto: Profimedia

Još od 1815. godine Švajcarska je zvanično neutralna i ne meša se u sukobe drugih država. Takođe, nije članica Evropske unije, iako sa njom ima veoma bliske veze. Poznata je po svojim bankama, čokoladi, Alpima i visokom životnom standardu, ali odlikuju je i neke zanimljlive specifičnosti, koje možda niste znali.

Javni red je svetinja

Javni red u Švajcarskoj mora da se poštuje, a kazne za njegovo kršenje su astronomske. Buka se smatra izuzetno nepristojnom, posebno nedeljom, kada je vreme za odmor i posle 22.00h. Zabranjeno je, na primer, nedeljom kositi travu (kosilicom) ili zatvarati vrata od kola posle 22.00h. Nedeljom se ne sme širiti veš na prozoru ili balkonu, a isto važi i za pranje automobila. Iako je Švajcarska izuzetno ekološki savesna, nedeljom je zbog buke koju prave, zabranjeno odlaganje metalnih i staklenih predmeta.

Odnos prema narkoticima

Ako vidite velike automate u Cirihu, a nemate pojma čemu služe, treba da znate da švajcarska vlada putem njih heroinskim zavisnicima obezbeđuje sterilne špriceve i igle. Na ovaj način se smanjuje rizično ponašanje narkomana i sprečava se širenje bolesti koje se prenose nesterilnim iglama. I pravila vezana za marihuanu su liberalna – možete da je gajite, konzumirate i poklanjate koliko želite, ali u Švajcarskoj je prodaja marihuane i hašiša i dalje ilegalna. Liberalna pravila su dovela do sledeće statistike: 600.000 stanovnika potroši 100 tona hašiša i marihuane, što je jedna od najviših stopa korišćenja kanabisa u svetu.

Zaštita prava životinja

Zakon o zaštiti životinjskih prava veoma je striktan, posebno kada se radi o „društvenim“ životinjama. Tako, na primer, u Švajcarskoj ne smete imati samo jedno morsko prase. Pošto se radi o društvenim glodarima, ukoliko planirate da ih gajite, morate nabaviti bar dva. Čak i ako vam jedno morsko prase ugine i vi zbog šoka i tuge ne želite da uzmete drugo, Svom preostalom morskom prasetumožete obezbediti društvo tako što ćete pozvati kompaniju koja rentira ljubimce za druženje. Inače, u Švajcarskoj je zakonom zabranjeno bacati ribice iz akvarijuma u toalet.

Poricanje holokausta

Ako ne verujete da je holokaust istorijska činjenica, najbolje je da to zadržite za sebe, jer iako poricanje holokausta tehnički nije protivzakonito, poricanje zločina protiv čovečnosti jeste, a to uključuje i genocid. Švajcarska nije jedina zemlja koja je ovo pitanje regulisala zakonom, ali je posebno stroga i zbog toga možete završiti u zatvoru.

Direktna demokratija

U Švajcarskoj je na snazi direktna demokratija i ovo je jedina zemlja na svetu sa ovakvim sistemom upravljanja, koji građanima daje više moći od predstavničke demokratije. Ako građanin može da prikupi 50.000 potpisa protiv zakona koji donese Parlament, u roku od 100 dana od donošenja zakona, on na taj način stavlja veto na njegovo usvajanje.

 

#genève #švajcarska #suisse #odmor #zeneva

A post shared by Mesud Suljović (Mesko Song) (@mesko_song) on May 30, 2018 at 8:27am PDT

Kućni red

Kućni red je podjednako strog kao i javni red, i insistira na obzirnosti pojedinca prema komšijama. Jedno od pravila je da posle 22.00h ne treba da puštate vodu u toaletu, a ne smatra se pristojnim (zbog buke koja se stvara) da muškarci posle ovog vremena uriniraju stojeći.

Šta je sve legalno?

U Švajcarskoj možete potpuno legalno download-ovati muziku, filmove ili serije sa Interneta, samo ih ne smete dalje deliti. Prostitucija je legalna, kao i asistirano samoubistvo. Nudizam je sasvim ok, sve dok goli ne krenete na hajking, bar u nekim regijama zemlje, gde će vam zbog ovoga naplatiti kaznu od 100 franaka.

 

Komentari (3)

deda

09.06.2018 14:39

Ali Švajcarska nema ovako poštene, sudije, advokate, političare kao mi zato loše žive.

Ima istine

09.06.2018 18:43

Ma lupaju po dzepu. Ima svasta. Ima svakakvih kao svugde. Zavisi dosta od komsiluka. Ako su stari CH oni su zeznuti. Aki su mladji blazi su... ne bas svi ali vecina. Oni podrzavaju svoje i brzo se uklope. Cuju sve i znaju sve. Stranaca previse ima i nemaju nikog ovde. Kratko pate se. Plata je mala. Skola je teska. Sve je skupo. Da se uspara moze kad se svega odreknes. Dvoje kad rade deca osete. Stres je velik i narod je zivcan. Svako zivi kako hoce i moze. Nije lako za radnike.

Ivan

10.06.2018 20:24

@Ima istine - Pa vrati se u srbiju kada je u ch tako tesko