Auto-delovi, auto-otpad
Profimedia
Evan Atar Adaha

EPA/Cyril Zingaro

Evan Atar Adaha, Foto: EPA/Cyril Zingaro

Doktor Evan Atar Adaha (52) spašava živote na veoma kreativan način i to na jednom od najopasnijih mesta na svetu, gradu Bunž u Južnom Sudanu. Nema ni anestetike ni rendgen, struja svaki čas nestaje, a pacijentima pomaže koristeći auto-delove i ribarske udice.

Atar ne pokušava da nalazi opravdanja. Svi imaju pravo na medicinsku njegu, pa makar lekar morao da pravi konac za šavove ili skida delove sa vozila bi kako napravio improviziran sto za operaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

- Čak i kada fale instrumenti operacija mora da se obavi. Zašivali smo čak i udicama - objašnjava požrtvovani lekar.

U najmlađoj državi na svetu svi su naoružani do zuba, pa i oni koji dolaze u improviziranu ambulantu, od običnih ljudi do članova raznih milicija, dok je u poslednjih pet godina ubijeno više od 100 humanitaraca. Bolnicu doktora Atara, koja sada ima 120 kreveta, su jednom prilikom hteli da unište naoružani mladići, ali je on uspeo da smiri tenzije, pa je čak i vođa paravojne formacije koja je aktivna u toj oblasti naredio da se zdravstvena ustanova ne dira.

Auto-delovi, auto-otpad

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Svakodnevna opasnost i odvojenost od najmilijih nisu stali na put plemenite misije lokalnog junaka, čiji tim nedeljno obavi 50 operacija. Svoju ženu i četvoro dece viđa tri puta godišnje.

- Pozvao sam porodicu da dođe i vidi šta radim. Kada je supruga videla šta se dešava rekla je da je naš posao vredan žrtvovanja - poručio je humanitarac koji već sedam godina spašava živote na najkreativnije načine u najgorim uslovima.