Ulaz u Akzivland
Profimedia
Eli Avivi sa supruom Rinom

Profimedia

Eli Avivi sa supruom Rinom, Foto: Profimedia

Eli Avivi nije bio običan predsednik. On je bio predsednik Akzivlanda, države sa dvoje stanovnika, i to skoro pola veka. Ova "mikronacija" nalazi se na severu Izraela kraj granice sa Libanom, a privlačila je hipike i svetske zvezde poput Sofije Loren.


Iako nije međunarodno priznata, država ima svoju zastavu i himnu.

Avivi je iza sebe ostavio suprugu Rinu (71), koja je potvrdila da je preminuo u ranim jutarnjim satima u sredu. Njegova sestra izjavila je za Ynet News da je patio od teške upale pluća.

Avivi je poreklom iz Irana i stigao je na palestinsku teritoriju pod britanskom kontrolom kada je imao dve godine. Sa 15 godina pridružio se borbi protiv britanske vojske i arapskih snaga tokom rata 1948. godine.

Ulaz u Akzivland

Profimedia

Ulaz u Akzivland, Foto: Profimedia

Palestinsko ribarsko selo poznato kao al-Zib kasnije je postalo Akzivland, a njegovi stanovnici pobegli su kada je pokoreno 1948. godine. Avivi je stigao u selo četiri godine kasnije i živeo među razorenim zgradama te zarađivao prodajom ribe u obližnjem selu. Kasnije mu se pridružila Rina.

Njihovi problemi s Izraelom počeli su tokom šezdesetih, kada je vlada odlučila da pretvori to područje u nacionalni park, pa je poslala građevinske mašine da sruše zgrade. Situacija je eskalirala kada su vlasti podigle ogradu koja je paru blokirala pristup moru. Tokom protesta su Avivi i Rina pocepali pasoše i proglasili nezavisnost od Izraela 1971. godine.

Hapšenje i sudski postupak protiv njih doneli su Akzivlandu međunarodnu slavu. Par je na kraju platio izraelskim vlastima za pristup moru te otvorio "nacionalni" muzej pun antikviteta. Izradili su svoje pasoše i delili pečate posetiocima. Mikrodržava je u sledećim godinama privlačila ljude iz celog sveta, uključujući mnoge hipike koje je privukla njena opuštena filozofija.

Nije jasno kakva je sada budućnost Akzivlanda. U razgovoru za BBC 2015. Avivi je rekao kako smatra da neće još dugo živeti i nada se da će Rina ostati u njihovom domu. Rina je izrazila želju da Akzivland postane trajni spomenik njenom suprugu kog je opisala kao "najboljeg predsednika ikada".