Vanzemaljac Vanzemaljci
Profimedia
Nemaju samo vanzemaljci zelenu krv, imaju je i neki gusteri, Foto: Profimedia

Nekim gušterima je lako da budu zeleni, to im je jednostavno u krvi! Čak 6 vrsta guštera sa nove Gvineje zaista ima krv boje zelene kao limeta zahvaljujući evoluciji koja je "malo skrenula".

 

Iako je retko i neobično, zaista postoje stvorenja čija krv nije crvena već neke druge boje iz duginog spektra.

Krv guštera sa Nove Gvineje je, pored jezika, mišića i kostiju zaista postala zelene i to usled visoke doze zelenog pigmenta žuči. Oni imaju viši nivo žuči nego ostale životinje, pa i ljudi.

Naučnici i dalje nisu sigurni u to kako se ovo dogodilo, ali evolucija pruža neke nagoveštaje za rešavanje misterije koja traje gotovo 50 godina.

Istraživanjem evolucionog porodičnog stabla guštera sa Nove Gvineje, naučnici su otkrili da se zelena krv razvila unutar vodozemaca na 4 nezavisne tačke u istoriji njihovig crvenokrvnih predaka.

"Ovo nije nasumična pojava u prirodi ali ukazuje na to da bi gušteri koji imaju zelenu krv mogli da imaju neku vrstu evolucione prednosti", kaže Kristofer Ostin sa Luiziana državnog univerziteta.

"Kada ima dovoljno vremena, evolucija može učiniti neverovatne stvari. Priroda je fascinantno mesto" rekao je Ostin.

On je najpre mislio da bi zelena krv i visok nivo žuči ove guštere pretvorio u neprivlačnu metu za predatore.

"Zapravo, sam sam ih probao i nisu bili tako loši" rekao je on. Takođe, njima je nahranio nekoliko ptica i nije bilo bolnih efekata.

Razumevanje stvaranja žuči je verovatno ključno. Krvna zrnca ne traju večno. nakon razlaganja, gvožđe se reciklira i ulazi u nova crvena krvna zrnca, ali se takođe stvaraju i toksini, što je u osnovi žuč.

"Gušterima sa Nove Gvineje nivoi zelenog žučnog pigmenta su do 40 puta veći od onog što bi kod ljudi bilo otrovno. To je dovoljno zelene boje da nadvlada boju crvenih krvni zrnaca i pretvori sve u plavo i zeleno, kaže Ostin.

Pročitajte još: