Plavi Mesec
Profimedia.rs
Mesec

Profimedia

Mesec, Foto: Profimedia

Potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku, dogodiće se večeras - počeće u 21.30 i trajati do 20 minuta iza ponoći. Spremite se da uživate u najdužem pomračenju koje će trajati čak sat i 43 minuta. Mesec će, naime, na gotovo dva sata svoju uobičajenu srebrnkastosivu boju zameniti spektakularnom jarkocrvenom, kojom će osvetliti noćno nebo. 

Iz Srbije pomračenje Meseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati. Vrhunac pomračenja je najavljen za 22.21 sat. Pošto je ovo najduže pomračenje u ovom veku, ovakvo nešto zaista je događaj koji se doživljava samo “jednom u životu”.

Beograđani će, uz stručne komentare, moći da posmatraju pomračenje Meseca i iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Grupa zainteresovanih popeće se na vrh Stare planine, sa koje će uživati u ovom jedinstvenom događaju.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01, u Beogradu, pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01.29. Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva, Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, a u 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

U 22.22 je sredina pomračenja, a tamnocrvene boje Mesec će biti u 23.13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.

Drugo pomračenje Meseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Severne Amerike.

Pomračenje Meseca se dogada prilikom ulaska Meseca u Zemljinu senku

Inače, ova pojava, koju još nazivaju "krvavi Mesec" ili "krvavi spektakl", ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake.

Oni će, naime, koristiti ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tela.

A jedini uslov za to je da ne bude oblačno.

Za ovu pojavu u narodu postoje razna verovanja, poput onog da će se dogoditi smak sveta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci.

Astrolozi, pak, ukazuju da je ova noć "krvavog Meseca" dobra za začeće, ali istovremeno nepovoljna za operacije, te da će na ovu pojavu posebno biti osetljivi rođeni u znaku Vodolije, Lavovi, Bikovi i Škorpije.