Blaga Marija
Printscreen
Blaga Marija

Printscreen

Blaga Marija, Foto: Printscreen

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Mariji Magdaleni.

 

Blaga ili Blažena Marija spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona je postala propovednica i umrla mirno, u dubokoj starosti. Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva "blagim".

Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju. Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila.

Molitva

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Sa druge strane, veruje da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije. Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Zato su i danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad jer to "brat i sestra razgovaraju".

Običaj farbanja uskršnjih jaja u crveno prema nekim legendama potiče upravo od ove svetiteljke. Naime, nakon Isusove smrti i vaskrsnuća, Marija Magdalena je otišla u Rim gde je po priči posetila cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” Ona je onda pred carem optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista. Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju.

Komentari (5)

Prvi Red

04.08.2018 05:57

Zar je moguce da je najvaznije kada su veliki praznici u pitanju,-da se nista ne radi? Da se odmara??! Greh rada ce naljutiti mnogo svece?! Glupost i totalna izmisljotina.Ako vam se desi maler na praznik,ne preispitujte sebe sta sta radili,vec sta ste razmisljali tada.Koga ste grdili,mrzeli,varali,svadjali se...u sebi.Danas ne ogovarajte,ne sirite traceve,pomozite nekoj nesrecnici ili detetu,i sigurno cete dobiti Osmeh Neba.Marija Magdalena je upravo simbol toga.

Mili

04.08.2018 08:17

@Prvi Red - I ja tako mislim

soffer

04.08.2018 09:14

@Prvi Red - Ako jednom sretnes Mariju ti joj reci da je volim.Moja Marija i dan danas ne zaboracljena mada sam razbio sedam banki.Ne znadali je ziva a nadam se da jeste.Da cita Alo i znace ko pise ove rijeci jednoj Mariji.Ko te ima taj te nema moja Marijo.Vozim jos kamion i lutam prazne duse.Bolje je biti sam nego u losem braku.

Sofka

04.08.2018 14:08

@Prvi Red - Pa bolji da ne kazem lepsi komentar dugo nisam procitala...

TANJA

05.08.2018 13:36

Izvinite,al ja vise ne znam u sta da verujem.Meni nije jasno da zene lakog morala,zene koje su abortirale,ubice koje su izdrzale kaznu...koje znam,prodju dobro u zivotu.Za sad nema kazne za njih.Kakva je to pravda.Ja ne mogu da razumem.