Okrugli sto
Profimedia
Okrugli sto, Foto: Profimedia

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja.

Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u većnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao posljednji.

Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sjesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

„Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva veka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija”, rekao je mesni župnik iz Karovac, Ivan Rajković.

 

Komentari (2)

Dragoslav

22.09.2018 21:50

Cini se da su vitezovi okruglog stola Kralja Ricarda Lavljeg srca nesto starija ideja o okruglom stolu.

str

22.09.2018 22:10

Ne radi se o Srbiji, vec o Austrougarskoj.