Šala, smeh
Profimedia.rs
Šala, smeh

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

“Normalni” narcisi su oni koji su narcisoidni iznad proseka, ali ne spadaju u kliničke slučajeve.

Studija je otkrila i da narcisi nisu pametniji, ali su asertivniji i sigurniji u sebe, što im pomaže da nadomeste svoje nedostatke.

“Narcisoidnost se smatra lošom osobinom i deo je fenomena pod nazivom 'Crna trijada osobina ličnosti', pored psihopatije i makijavelizma”, otkriva za Spring.org.uk dr Kostas Papadžordžiju, koji je vodio istraživanje.

Ranije studije ukazale su da je narcisoidnost postala rastući trend u društvu, ali važno je napomenuti da ako osoba pokazuje jake narcisoidne osobine, ne znači da ima i poremećaj ličnosti.

“U našoj studiji fokusirali smo se na subkliničku, odnosno 'normalnu' narcisoidnost, koja zapravo uključuje neke od poznatih karakteristika kliničkog tipa – grandioznost, uverenost da je osoba uvek u pravu, dominaciju i osećaj superiornosti”, objasnio je dr Papadžordžiju i objasnio kakvi su zapravo narcisi:

“Ako ste narcis, vi duboko verujete da ste bolji od drugih i da zbog toga zaslužujete nagradu. Nedodirljiva sigurnost u sopstvene sposobnosti jedan je od ključnih znakova grandiozne narcisoidnosti i srž je ogromne mentalne snage.”

Dr Kostas Papadžordžiju veruje da je ta mentalna snaga zapravo ključ uspeha narcisa:

“Ljudi koje odlikuje subklinička narcisoidnost uglavnom su u prednosti u odnosu na ljude bez karakteristika narcisa, jer im njihov jak osećaj sopstvene vrednosti daje motivaciju, pa samim tim postižu veće uspehe”, objasno je naučnik.

Komentari (2)

Цицка

01.07.2018 07:38

Ovo moze da prodje samo kod slabih tipova licnosti , jak karakter nece priznati nikakvu narcisoidnost ni u malim kolicinama ako ta osoba nije u pravu niti vredi . Neka opise doticni istrazivac drugu stranu kod kojih prolaze takvi tipovi. Istu stvar sam posmatrla kod mene na poslu u vojsci , zaista su bolje prolazili bas takvi ali bolje su prolazili zato sto nije imala druga strana , citaj nacelnik, muda da ih postavi na mesta koja zaista zasluzuju, ne kazem da ima tipova te vrste koji nisu u pra

Sanja

01.07.2018 10:49

@Цицка - Ne stavlja se razmak pre zareza.