Plaža, more, leto, turisti
Alo! I. M.
Plaža, more, leto, turisti

Alo! I. M.

Plaža, Foto: Alo! I. M.

Kopno smo odavno zagadili, a sada je došao trenutak za vodu. Pojava koja je sve češća dobila je i ime - "sante masti", a dešava se na plažama u blizini gusto naseljenih gradova sa lošom kanalizacijom. I ni slučajno ne puštajte decu i ljubimce da dođu u dodir sa ovim santama!

Na ovakvim santama je najopasnije što deluju bezazleno, a sasvim su daleko od toga. Jer ove sante masti nastaju od mešavine palminog ulja, koje danas koristimo u svemu - od ishrane do kozmetičkih proizvoda, a onda se usput na nju prikače različite bakterije, od kojih je dosta potencijalno smrtonosno, kao i sav otpad na koji usput naiđu, poput iskorišćenih kondoma.

 

A post shared by Rocket Dog (@i_am__rocket_dog) on Apr 14, 2018 at 12:00pm PDT

 

Deca, kao što znamo, imaju slabiji imuni sistem, a ako bi i delić ove sante završio u njihovim ustima, posledice bi mogle da budu opasne.

Što se pasa tiče, oni obožavaju miris koji ispuštaju ove sante - u pitanju je miris palminog ulja koji dosta podseća na dizel, pa je sva prilika da će probati da ga pojedu.

Ove sante prljavštine su relativno nova pojava u svetu - počele su da izviru oko 2014. godine, i tada, dok ljudi još nisu znali o čemu se radi, stradalo je mnogo ljubimaca.

Dakle, dobro otvorite oči, naročito ako je vaše letovalište u blizini nekog velikog grada, i ako vidite ovakvu santu - bežite što dalje.

Komentari (1)

nedjo

23.07.2018 19:23

bas ima da legnem na to