Crkva Svetog Marka Beograd
Shutterstock
Crkva Svetog Marka Beograd

Shutterstock

Crkva Svetog Marka Beograd, Foto: Shutterstock

Svakog 2. jula Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Jovana Šangajskog, a malo je poznato da je ovaj svetac izvesno vreme posle Prvog svetskog rata živeo u Beogradu, gde se izdržavao prodajući novine na uglu Knez Mihailove i Ulice kralja Petra.

Ostalo je svedočenje savremenika da su ostali kolporteri morali da idu po kafanama ne bi li rasprodali novine, a Miša bi prosto stao na trotoar i Srbi su za nekoliko minuta kupovali sve njegove primerke.

Miša je bio Mihailo Maksimovič, plemić, izbeglica pred Oktobarskom revolucijom iz carske Rusije. Maksimoviče je pratio izbeglički usud - u 18. veku iz Srbije su otišli u Rusiju pred najezdom Turaka.

Srpski jezik u kući nikada nisu zapostavili.Budući Sveti Jovan, episkop Šangaja, zapadne Evrope i San Franciska, rodio se 4. juna 1896. godine.

Nije bio obično dete: teško je govorio, malo je jeo, nije voleo gimnastiku ni ples...

Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a kad je u Rusiji izbila revolucija, kao oficir ratovao je protiv boljševika.

Ranjen je u desnu nogu i ostao je hrom.

Posle pobede revolucionara, spas je, zahvaljujući Aleksandru Karađorđeviću, našao u Srbiji. Tu je upisao i 1925. godine završio Teološki fakultet.

Živeći kao izbeglica, bivši plemić zarađivao je za život prodajući novine. I zimi i leti išao je bos. U narodu postoji verovanje da danas treba prošetati bos, te da ćete biti zaštićeni od svakog zla.

A niko nije slutio da je taj kolporter završio dva fakulteta. Mihajlo Maksimovič zamonašio se pod imenom Jovan 1925. godine u Miljkovom manastiru kod Svilajnca.

Sveti Jovan Šangajski

printscreen/ youtube

Sveti Jovan Šangajski, Foto: printscreen/ youtube

Sinod SPC četiri godine kasnije postavio ga je za predavača Bogoslovije u Ohridskoj eparhiji u Bitolju. Tek tu se, prvi put, saznalo za njegov čudesni način života.

Sveti Jovan Šangajski, naime, kad se zamonašio, odlučio je da sebe iskuša u sledećem podvigu: da nikada više za života ne legne u krevet i ne zaspi, da se liši i sna i odmora.

I zaista, od svog monaškog postriga pa do smrti nikada nije spavao u postelji.U Bitolju se pročuo kao dobročinitelj.

Voleli su ga ljudi svih vera, pravoslavni i katolici, muslimani, Jevreji, piše u arhivama. Sa ikonom Svetog Nauma u rukama, obilazio je bolnice i molio se za zdravlje bolesnika.

Iz tog vremena potiču priče o njegovim čudotvornim isceliteljskim moćima. Godine 1934. Ruska crkva poslala ga je kao episkopa u Kinu, u Šangaj, gde osniva sirotište.

Umro je 19. juna 1966. godine i tada je prvi put, posle 40 godina, položen u krevet. Opelo episkopu Jovanu u Crkvi Presvete Bogorodice u San Francisku trajalo je čak sedam sati.

U kalendar SPC Sveti Jovan Šangajski upisan je 2005. godine. Slavi se 2. jula i važi posebno kao zaštitnik od saobraćajnih nesreća.

Komentari (2)

miroslav moric

02.07.2018 18:22

ajmo skidajmo obucu i svi bosi od srece zaigrali gluvo glamocko od lovcena preko avale do romanije a od romanije do gracanice.

Mila

03.07.2018 12:32

Na zalost, svi cemo uskoro biti i gladni i bosi.. I za prodaju novina na ćošku, moras imati vezu.