Brašno
Profimedia.rs
Brašno

Profimedia.rs

Brašno, Foto: Profimedia.rs

Australijanka je ovo svoje iskustvo sa brašnom objavila na Fejsbuku i izazvala pregršt reakcija.

"Ti poznati mali tragovi u brašnu", napisala je ona u svom postu, sugerišući kako nešto nije u redu sa njenim brašnom.

I nije bilo... Ona je videla sićušne tragove u brašnu, a oni su sigurni znaci zaraze larvama žiška, najčešćeg kuhinjskog nametnika koji obično napada hranu koja se drži u ormarićima. Žižak nalazi svoj put u kuću kroz sitne pukotine ili je češće već prisutan u samom proizvodu. Čest je gost u pakovanjima žitarica, testenine, čaja, sušenog voća, keksa i pirinča.

Stručnjaci savetuju da bacite sadržaj koji vam se učini sumnjivim, kao i da takve namirnice odmah prebacite iz kesice u plastičnu posudu. U raspravu su se uključili i drugi korisnici Fejsbuka, koji imaju vlastite recepte protiv nametnika.

Neke domaćice su podelile svoje savete:

- Stavite 1 - 2 lovorova lista u posudice sa suvim namirnicama. One neće povući miris, ali će odbijati nametnike. - napisala je jedna.

- Ja zamrzavam brašno nakon kupovine i izvadim ga tek kad mi zatreba. Potom ostatak stavljam u plastičnu posudu. - napisala je druga.

- Uvek držim brašno u frižideru i nikad nisam imala problema. - napisala je treća.