Sanduk kovčeg sahrana
Profimedia
Sanduk kovčeg sahrana

Profimedia

Foto: Profimedia

Jedno pogrebno preduzeće u Japanu nudi "drive-in" uslugu za ljude koji bi da odaju počast pokojniku, ali su u stisci s vremenom.

Kako piše Japan Times, firma "Kankon Sousai Aichi" otvorila je vrata za javnost u Uedi, u provinciji Nagano. Gosti mogu vozilom da priđu izlogu gde je izložen kovčeg, upišu se u knjigu ožalošćenih preko ekrana osetljivog na dodir, i kako je običaj, ostave uplatu porodici preminulog u znak saučešća.

Takođe, postoji elektronska usluga prodaje tamjana, ako užurbani ožalošćeni želi da se u njegovo ime uputi i molitva.

U zemlji starosnog profila kakav ima Japan, industrija pogrebnih preduzeća je u porastu, a sve je veća i potražnja za efikasnijim pogrebnim uslugama.

Masao Ogivara iz ove kompanije je rekao da je njihova nova usluga namenjena licima ograničene pokretljivosti, što zbog invaliditeta što zbog godina, piše JT.

"Ja se ovim poslom već dugo bavim, i dobro znam koliko je teško starijim osobama u invalidskim kolicima da se pojave na sahrani", rekao je Ogivara koji tvrdi da se ovom uslugom "smanjuje vreme neophodno da bi se prisustvovalo sahrani“.

Pošto se sahrane u Japanu obično održavaju oko podne, poslovni čovek na pauzi za ručak može samo nakratko da izađe iz kancelarije i nema vremena da juri kući da se presvlači, a potom da trči na groblje.

Kompanije se u Japanu bore za svoj deo kolača pogrebne ekonomije, čiji je promet prema podacima Instituta Jano u vrednosti od oko 10 milijardi evra. Shodno tome, poslednjih desetak godina ima sve više kompanija koje praktikuju bizarne načine sahranjivanja i odavanja počasti pokojniku.