Danilo Tešić
M. Ilić
Danilo Tešić

M. Ilić

Danilo Tešić, Foto: M. Ilić

Danilo Tešić (38), snajperista iz Beograda, koji je 1999. sa svega 19 godina bio učesnik dramatičnih borbi na srpskoj granici sa Albanijom i svedok ljudske klanice u bitkama od Suve Reke do Junika, otkriva kako je po direktivi bivših režima postao politički osuđenik za ratni zločin! U jezivoj ispovesti za „Alo!”, Tešić kaže da je 16 meseci bez prekida odolevao albanskim teroristima i NATO bombama, bio u epicentru zračenja kasetnih bombi i zaradio karcinom jetre, a posle svega doživeo da mu njegova vojska i država sude za ratni zločin!

Tela skupljao u ćebad

Tešić kaže da na Kosovu nikada nije iskopao rov jer se nije plašio borbe, kao i da drži rekord od 48 noći zaredom provedenih u zasedi, ali da ima noćne more zbog raskomadanih tela drugova, koje je skupljao u ćebe kada su razneti bombama.

- Našao sam njihove ugljenisane glave, spaljene trupove i creva... Sa drveća sam skidao otkinute noge i ruke, a sa traktorskih guma otkinute prste... Nisam mogao da prepoznam ko je ko. Porodicama su poslati u zavarenim limenim sanducima sa naredbom da ih ne otvaraju - priča Tešić sa knedlom u grlu i crvenih i suznih očiju.

Presudom Vojnog suda u Nišu, posle 17 godina suđenja, tri oborene presude i nekoliko promena sudskih veća, Danilo Tešić je pre dva meseca osuđen na dve i po godine, snajperista Mišel Seregi na dve, njihov komandir voda Rade Radojević na tri, dok je major Zlatan Mančić dobio 14 godina zatvora zbog navodnog ubistva dva civila, braće Miftara i Selmana Temaja 1999. godine u selu Kušnin, na Kosovu, čije porodice i danas drže pekare u centru Niša. Prema presudi, snajperisti su im pucali u potiljak iz neposredne blizine iz automatskih pušaka, a potom spalili leševe.

- Znam da sam politički osuđenik! Demokrate, koje su 2001. bile na vlasti, dale su direktivu sudovima da kazne što više Srba i strpaju ih u zatvor, samo da bi se dodvorile Zapadu. Proces me je uništio psihički i finansijski i totalno ugrozio egzistenciju porodice! Imam ženu i ćerke od 21 i devet godina, a zbog ovog niko neće da me zaposli! Psoš ne mogu da dobijem već 19 godina, jer se vodi da sam ratni zločinac! Kaznu od dve i po godine mogu da odrobijam na levoj ruci, nije problem, ali zašto neko ne preispita presudu koja je doneta preko kolena? - ogorčeno kaže Tešić.

Na naše pitanje kako su se braća Temaj obrela u selu aprila 1999, Tešić kaže da su navodno čuvali svoje kuće, ali da ih je NATO sve češće gađao, zbog čega su posumnjali da oni odaju srpske lokacije OVK i sinovima u Albaniji.

- Vojna policija ih je privela i saslušavala i naređeno je da napuste selo. Mišel Seregi i ja smo dobili zadatak da ih ispratimo do izlaska iz sela, da ih neko ne napadne ka putu za Prizren. Postupak je počeo kada su njihove porodice Crvenom krstu prijavile nestanak. Jedan svedok, Albanac, potvrdio je da je braću video u Prizrenu 7. aprila 1999. dan-dva pošto su, prema presudi, navodno ubijeni! Četiri godine posle nestanka, nađen je deo kičmenog stuba i deo lobanje, a DNK analiza je potvrdila da je, navodno, reč o Miftaru, iako nije utvrđeno da li na lobanji postoji trag od metka i da li po starosti pripada njegovom ocu. Ironija je da naš sud nije poverovao vojnom bezbednjaku Momiru Stojanoviću i generalu Božidaru Deliću, već Albancima! Ima indicija da su braća još živa, jer njihove porodice drže pekare u centru Niša - kaže Tešić i apeluje na nadležne da preispitaju spornu odluku suda i speru ljagu sa srpskih vojnika.

Komentari (30)

srb

22.03.2017 21:53

eh tugo,tugo...

Петар

22.03.2017 21:54

А ви га оплакујте и носите цвеће на гроб...никад више у историји није било издајника у Србији у задњих 17 година..сви пљују по Србији и Србима ал нико не оде од њих. .

saw

22.03.2017 22:13

koliko li je prodato droge da se potplate sudije a vi nislije samo jedite njihov hleb

meda

22.03.2017 22:29

Nemam reci da iskazem ogorcenost prema sopstvenom narodu. Jel igde na svetu ima ovoliko g... i izdajnika kao u nasem narodu? Ja mislim da nema. A Nislije noge polomise da im prave pazar. Ne prozivam ja ovde Nislije kao Nislije, isto bi tako u svakom gradu. Samo je nama sve svejedno. Drugima nije. Zato nam i jeste ovako.

Paja

22.03.2017 22:32

E, ako su takve "velicine" Momir Stojanovic ili Bozidar Delic u pitanju onda mora da je sve sto ovaj lik govori "istina".

Danilo

23.03.2017 08:32

@Paja - Pajo..veruj mi da za Delica znam licno kolika je velicina od generala,on mi ne moze pomoci pa da sada pisem iz tog razloga!..Za Momira sam cuo da je jako precizan u svom poslu bezbednjaka!..Gledaj na ovo na nacin da sve sto valja treba da se makne!..Jer ono sto je mogao Delic da osmisli i sprovede na terenu,tesko da postoji i jedan danas!!!..naravno po zakonu!!!

Marko

23.03.2017 09:40

@Paja - A zato si ti neka "veličina"?

Sasa

23.03.2017 09:54

@Paja - Ti mora da zi pajazit a zovu te paja.

Danilo

24.03.2017 09:23

@Paja - ..Pajo, i licno mozes da se uveris da sam velicina od coveka!!!..patriote!!!..pravednika!!!..i Pravoslavca!!!..samo izrazi zeljicu!

Izdaja

22.03.2017 22:37

Ko će braniti ovu zemlju, ne dao Bog ako opet zatreba? Divim se Albancima, ugledajte se na njih. Šta bi sa Haradinajem ? Koga su od svojih izdali ? Nikoga !!!

sremac miki

22.03.2017 23:06

brate danilo ponosan budi,digni glavu,nemas cega da se stidis,za razliku od izdajnika koji nas godinama prodaju za siptarski heroin,kifle i tulumbe,i nas veterane i ovo malo zemlje krvlju natopljene. ja kao bivsi snajperista koji je prosao kroz sve to,i kosovo i zatvor,zelim sve naj bolje,tebi i tvojoj porodici.a zatvor prodje kao i sve u zivotu,osim sramote onih koji su nas prodali. NAS NE MOZE ZATVOR UBITI, KAD NIJE KOSOVO. a u svakom zatvoru imas podrsku i straze i osudjenika JER SI RATNIK.

smile

23.03.2017 09:13

@sremac miki - bednik a ne heroj. dobro se izvukao trebao je robijati dozivotno. pobio ljude kod kuca i sad laze.

Suzuki

23.03.2017 01:22

Niko nije ubio vise svojih kraljeva i vojskovodja kroz istoriju neg srpski narod. ...ne treba pitat hrvate sto nas preziru ....mi ne mislimo jedni drugim dobro i jos gore....radimo...vidi se to ko selo sto vidi propalicu....nece nikad bit bolje..poslali su tog momka u istoriju ratovo je besplatno On je heroj to je jasno oni nikad ne umiru...

Srbin

23.03.2017 05:24

Srbijo serem se na tebe

aca021

23.03.2017 06:49

Svo postovanje Danilo ovo sto ti se desava je jadno i tuzno, ali mi nije jasno kako je prosla vlast kriva za tvoju nesrecu kada je presuda doneta pre dva meseca?

Danilo

23.03.2017 16:08

@aca021 - ..e ovako dragi Aco..nisam ironican! Kada su zuti (DSS)dosli na vlast oni su nas poterali i gurali u zatvore, a da bi bio zadovoljan ceo svet koji ih je placao, to je moralo da zvoni na sva zvona!..tako da je prenosio i SNN cak. E posto je to ostalo na nivou Nisa (trece armiske oblasti),jer nije hteo ni Hag ni kasnije Specijalni sud u Beogradu,zato sto nema dokaza,oni posto je jako velika buka dignuta oko nicega,nasli kompromis, nisu imali smelosti da oslobode usred nedostatka dokaza.sve do sada

аца

23.03.2017 07:38

срамота

Danilo

23.03.2017 08:49

..ovo je na zalost samo deo istine (price) sa terene od 16 meseci!

Angelo777

23.03.2017 08:57

Odavno sam reko da lepo treba svi da izgenemo i da nas vise nema pa nek ostanu crvi od resto srba sto izdadose ovakve ljude neka se medjusobno pojedu i podave u sopstvenom izmetu...Vecna slava svakom nasem junaku i Bog pomogo ovom napacenom heroju...

Braca

23.03.2017 09:54

Braca temaj drze pekare evropa u Novom Sadu razbijaju sa poslom

nesa

23.03.2017 11:50

a vi glasajte i dalje za demomrate!!!

BELI

23.03.2017 12:41

Nema čovek ništa od naših lajkova,a pitam se ko su ovi što mu daju negativne ali da bismo nešto okrenuli u srpsku korist morate glasati za 5 SAMO JAKO ! P.S. Posle 5.oktobra išli su neki bezbednjaci u vojne odseke širom Srbije kako bi obavestili što veći broj Srba koji su učestvovali u ratu 99.da ćute o tome gde su bili, jer su znali da će se ovakve optužnice dizati protiv srpskih vojnika. Izgleda da su oni u vojnim odsecima zatajili...

Wwww

23.03.2017 13:25

Temaj u Novom Sadu pošalje dopis da se plaši za svoju bezbednost i sve lokale u gradu mu ZANDARMERIJA čuva. Toliko o tome. Hajmo mi dopis da pošaljemo zašto bilo šta, bilo bi ništa. Sramota.

Zoran

23.03.2017 14:37

Ovaj covek je po svojoj priči na nagovor raznih Kandicki i Biserko priznao ta dva ubistva i lažno optužio svoje pretopstavljene da su mu to naredili. Rekao je da se plašio za svoju sudbinu. Sad se pokajao i ide po emisijama i objašnjava šta je učinio. Proguglajte malo.

Danilo

23.03.2017 16:20

..pogledaj te emisiju na Happy, Goli Zivot i shvaticete sta mene u stvari muci, dali sam heroj, dali sam borac, dali sam neko koje silovao i klao..I.T.D. Meni nije do zivota vise stalo, jer ja sam 18 godina u zatvoru!!!..meni je do istine!!!..neko ko je pocinio to sto se meni stavlja na teret jedva bi docekao da ode na SAMO dve godine i bude miran posle toga!!!Zato ko misli da me vredja,NE VREDJA mene vec istinu i pomirenje!!!

Biljana

24.03.2017 16:12

@Danilo - Danilo, srpski junace,neka ti Gospod podari zdravlje i da istrajes i u ovoj borbi ali sa konacnom pobjedom. Moli se Bogu koji zna sve nase patnje i boli. Svako dobro.

2KD

23.03.2017 17:26

Na zalost major Zlatan Mančić vise nije medju nama cak je i ovu kivi drzavu dobio u strazburu ,nikada nije vracen u sluzbu kako je po resenju sledovalo,nikada nije dobio ni tu nadoknadu,maltretiranje kancelarijskih pacova i birokrata je unistilo njegov zivot ,da pred smrt nije imao ni 60 kilograma Inace je bio moj predpostavljeni 8 godina. drzava ima oci da nekog pozove da obuce uniformu.U tu uniformu samo sa nogama napred

Svedok

23.03.2017 19:03

Ja sam svedok da je DOS propustio ili nije buo informisan da je Kosovo proglasilo nezavisnost a nakon toga nagivorio narod na severu na BARIKADE punuh dve godine da bi zatim nasa BIA dala Siprarima i EULEXU sve transkripte razgovora pa su Siptari poceli da proganjaju Srbe neki pobegli i dan danas se ne vracaju a neki po godinu dana zatvora, imena pripadnika koji su dali podatke o Srbima si Radoslav Djinovic i Jovica Jovanovic radnici BIE Beograd ne znam koje odeljenje. Pa se ti bori za Srbiju!!

Pedja Zemun

23.03.2017 19:04

PODRSKA BRAT JE BRAT

Danilo

24.03.2017 00:52

@Pedja Zemun - ..Hvala bate!