Biljana Plavšić
Marko Đoković
Biljana Plavšić

Marko Đoković

Biljana Plavšić, Foto: Marko Đoković

- Gledala sam na televiziji izricanje presude Ratku Mladiću, nisam to želela da propustim. Sve mi je to jako teško palo... - ovim rečima počela je Biljana razgovor uz suze.

 Šta vam je najteže palo?

- Sve... Kada sam ga videla kako ulazi u sudnicu zastala mi je knedla u grlu. Mnogo mi je žao što nije u boljoj kondiciji i što se vidi da mu je zdravlje dosta ugroženo.

 Kako komentarišete izrečenu doživotnu zatvorsku kaznu?

- Mladć deli sudbinu svih Srba. To je bilo za očekivati da ga tako kazne. Odavno je poznato da nema za Srbe pravde u Hagu.

 Ovo je ipak prvostepena presuda, odbrana generala Mladića najavila je žalbu?

- Ma ajte, kakva crna žalba. Taj sud je svoje prvostepene odluke menjao samo kada je trebalo od robije spasiti i osloboditi Gotovinu, Markača i Haradinaja. Da se Haški sud drži principa pravde onda bi se Srbi i Mladić mogli nečemu ponadati. Ovako... (uzdah) bojim se da nema nade.

 Čvrsto verujete da se žalbom ne može ništa promeniti?

- Morate nešto da znate. Nije Mladić ni šiptar, ni Hrvat, ni Musliman pa da ga u drugostepenom postupku oslobode. On je Srbin i njemu je sudbina zapečaćena. Hag je sud samo za Srbe i to je sada svima jasno. Daleko mu lepa kuća.

 Pričate o zajedničkom životu u Bosni?

- Da. Vidite da Međunarodna zajednica i čitav Zapad nas Srbe gura zajedno sa Hrvatima i Muslimanima u istu državu, ali teško je to. To je kao da vam neko pokušava da navuče odelo tri broja manje, ali ja bih rekla da su nam oni skrojili ludačku košulju.

 Kako vidite Mladićevu sudbinu posle svega?

- Mislim da će mu ova presuda, a to bih i volela, dati podsrek da izdrži. Poznavajući njega to će tako i biti. On je borac, on je od onih boraca i generala koji su uvek uzvikivali: “Napred zamnom”.

Srbi, Hrvati i Muslimani ne mogu zajedno 

Kako komentarišete slavlje u Hrvatskoj i Federaciji povodom presude Mladiću?

- To veselje je najbolji dokaz da mi ne možemo živeti zajedno. Naše radosti su njihove žalosti, a njihove žalosti su naše radosti.

 

Komentari (16)

Trt

24.11.2017 20:13

TI SI IZDAJNIK i ne znam zasto te Srbi tolerisu

Тртрћко

24.11.2017 21:28

Све се то довукло у Београд а свет не зна да ми срби из Србије немамо везе са ратом у Босни?Живе овде на нашој грбачи а мрзе нас тако да не могу очима да нас гледају.Читајте на интернету проглас Удружења староседелаца Србије.Увелико избегли из Босне овде грабе директорска и остала руководећа места?

Milko

24.11.2017 22:49

@Тртрћко - Jel bi ti to po zadatku da zavadjujes Srbe? A odakle si se ti dovukao?

srki

25.11.2017 00:41

@Тртрћко - Ti si sramota srpskog naroda sa ovakvim sramotnim stavovima. Ne mogu svi Srbi da se rode pod Avalom kao ti, neki od nas su rodjeni u Radjevini,a neki kao moja cestita snajka u Mrkonjic Gradu ciji su preci '14. preplivali Drinu i sa svojom vojskom ostavljali kosti po Albaniji i Grckoj. Zato covece, znaj da su Srbi izvan Srbije veci Srbi od takvih kao ti.

Тртрћко

25.11.2017 17:21

@Тртрћко - срки,гледаш ли ти моје плусеве и твоје минусе за наше коментаре? Ти си од мене прочитао блажу верзију шта ја мислим о вама босанским србима.А тек да чујеш чланове фамилије чији су најмилији страдали од Титиних комуњара који су се из Босне овде довукли!Још,бре,ти безбожници без стида живе по отетим кућама и становима иако су одавно добили нове станове од Србије?

Alex

24.11.2017 21:37

Ti si matora vjestice prodala sviju pokajala se i sada drzis moralne pridike ubi se

Kursula

24.11.2017 21:54

Veštica izvukla dupe a bila najveći jastreb.Sad dok drugi teunu u kazamatu ona uživa u Beogradu.Zašto nije ostala u Banjaluci? Za koji će nam moj ovde?

slađa

24.11.2017 21:59

Moramo kao narod ostati dostojanstveni u svakoj situaciji. Ovo je jedna od težih i zahteva zrelost i razum. Niko bolje od nas na ovim prostorima ne zna koliko su duboke rane, koliko bole nepravde, i baš zato, da je divovski napor potreban kako bi gradili mir i poverenje među narodima. Međunarodna zajednica tu potrebu ponekad olako shvata i svojim ponašanjem nas tera na još veći napor, kao da ovaj koji već ulažemo nije težak kao čitav jedan vek.

crocar

24.11.2017 22:18

Kakvu pravdu treba da očekuje neko ko je naredio masakr u Srebrenici,ili opsadu,snajperske i artiljerijske napade po Sarajevu? U Hrvatskoj je osuđen i još mu se sudi u odsustvu,pošto haška presuda ne obuhvata njegova dela na tom području. E,baš sam se zabrinuo za njegovo zdravstveno stanje i povišen tlak i biljanine knedle u grlu!

dp

25.11.2017 00:31

@crocar - Pa, pošto su oslobođeni oni koji su sekli srpske glave, spaljivali žive ljude, vadili organe, proterivali i satirali sve što je srpsko..... zašto i on ne bi bio na slobodi ?

Тртрћко

25.11.2017 17:13

@crocar - цроцар,браво за твој коментар на српскоме језику.Него,бато,слободно пиши и на хрватскоме језику јер га ми у Србији знамо од малена.Уз то да не заборавим ... Ако коментираш из Хрватске потпуно одобравам што се јављаш у нашим новинама.Нажалост ваше новине моје добронамерне коментаре не прихватају а добио сам дозволу да то могу?Тамо код вас ја сам често службено путовао у Загреб све док није почео братоубилачки или грађански рат.

Bora

24.11.2017 22:48

Srbija kaze isto sto i Ratko: Lazete! Majku vam j....!

adzovic danilo

25.11.2017 05:35

Sarajka dr biologije.Politicar javna licnost od demokratskih 90 ih na prostoru pok.Jugosl.Knjeginja bjese nasa.Predsednica entiteta RS drzave BiH..Zena kojoj je preds.Franc. Sira ljubio rukicu.Zatvorenik u Kulma zatvoru Svedska.Vec odavno nasa begradzanka. Niko nema sto Srbija imade.p.s.najcuvenija izjava dr Plavsic citiram:neka nas pogine 6 miliona ostace nas 6 miliona.Preds. Milosevic se pita citiram:Koje je budala to izjavila.

Bozz

25.11.2017 05:48

Pa ti si priznala sve srpske zlocine

GLUMICA

25.11.2017 11:12

ne sramoti se vise..nas si osramotila...MLADIC CE ZIVETI DOKLE GOD JE SRIBA I SRBIJE

Тртрћко

25.11.2017 17:00

@GLUMICA - Алоооо,ГУМИЦЕ,ел мозес да му га дас мало по писменосцу ... мис'им писменошћу? Шта је,бре,са вама србима из Босне?Никако да схватите да и ви тамо преко Дрине требате да пишете са величанственом српском ћирилицом.Немогуће да НЕ УМЕТЕ да инсталирате у компјутер српску ЋИРИЛИЦУ и LATINICU?