Kiseli kupus
Profimedia
Kiseli kupus

Profimedia

Kiseli kupus, Foto: Profimedia

Rasol je sok od kiselog kupusa. Ako ste ikada videli bačvu ili teglu kiselog kupusa, onda ste primetili i tečnost u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezujuma.

Rasol je odličan za probavu i jačanje crevne flore. Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sistemu, a pored toga se rasol koristi i kao prirodni lek za arterosklerozu i visok pritisak, kao i za lečenje astme, reume, gihta i čira na želucu. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, protiv mamurluka, da čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Sada, u vremenu praznika, mnogima će dobro poslužiti rasol. Uklanja mamurluk tako što hidrira organizam i nadopunjuje ga izgubljenim elektrolitima.

Kiseli kupus i rasol

Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od retkih namirnica koje je čovek uspeo još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, a rasol kao nusproizvod. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice.

Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih delova. Uvek odstranite koren glavice pre nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombinujuju sečeni kupus sa glavicama, što je sasvim u redu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.

Recept za rasol

Naučite sami ukiseliti kupus, odnosno pripremiti rasol. Napisali smo već, rasol je nusproizvod kiselog kupusa. Jako je zdrav i dobro će vam doći.

Priprema kiselog kupusa: Ako uzmete 25 kilograma kupusa, pripremite oko 500 grama soli, 10-ak listova lovora i dve kašičice bibera u zrnu. U bačvu odgovarajuće veličine složite red rezanog kupusa, pa red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok i da uklonite mehuriće zraka. Ako stavljate i cele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte glavice previše nabijati da ne oštetite listove, ali se potrudite da budu tesno poslagane.

Da bi ih dobro sabili možete se poslužiti drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve. Dalje ređajte istim redosledom, sve dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro uradili opisane korake, odnosno sabili kupus, on bi već za dva dana trebalo da pusti dovoljno soka, koji će se izdignuti četiri do pet centimetara iznad kupusa.

Ako jedan dio kupusa ostane na suvom nije veliki problem, samo dodajte slane vode, da sav bude uronjen u tečnost. Poslužite se nekim utegom, kamenom ili nečim sličnim, da bi kupus bio uronjen, i sabijen u bačvi.

Po našim starinskim receptima, uobičajeno je kupus prekriti čistom kuhinjskom krpom, na koju se kasnije stavi drveni poklopac i uteg koji je dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Prekrijte bačvu čistim stolnjakom i ostavite tri do pet dana. Nakon toga izvadite kamen, poklopac i krpu, pa ukoliko je potrebno dolijte slane vode. Stavite novu krpu, pa oprani poklopac i uteg. Svakih nedelju dana ponavljajte postupak, a sivu koricu od plesni očistite krpom. Tokom zime, kod svakog vađenja kupusa očistite plesan i uklonite slojeve kupusa ako su promenili boju.

Proces kiseljenja možete i ubrzati ako želite. To uradite tako što ćete prvih pet dana ostaviti bačvu na sobnoj temperaturi, a zatim je premestiti u podrum da stoji na temperaturi ne višoj od pet stepeni.

Komentari (1)

nedjo

20.01.2018 14:07

leci pijanstvo vrlo