Spakovao stvari:  Sprema se da  dođe u Srbiju
Associated Press
Spakovao stvari:  Sprema se da  dođe u Srbiju

Associated Press

Spakovao stvari: Sprema se da dođe u Srbiju, Foto: Associated Press

To je potvrdio i Karadžićev advokat Goran Petronijević, koji je rekao da su sve garancije za dolazak prvog predsednika RS od srpskih vlasti već obezbeđene. Karadžić će na privremenoj slobodi biti najverovatnije nedelju dana, a prvo će otići u Obrenovac, gde mu je sahranjen nedavno preminuli brat. Njemu, prema Lukinim rečima, ovaj dolazak znači mnogo, jer je smrti brata izuzetno teško podneo i od toga dana ne prestaje da plače.

- Pomen našem bratu biće sledeće subote u Obrenovcu. Mi smo optimistični i nadamo se da će Radovan doći jer je sud tražio garanciju od srpsih vlasti, dakle, ne advokati. Garancije su dobijene i ne bi trebalo da bude većih problema. Radovanu bi mnogo značilo da dođe. Bilo mu je preteško što nije bio na sahrani našeg mlađeg brata jer je bio mnogo vezan za njega. Mi smo inače porodica koja je veoma emotivna i svi smo međusobno vezani.

Ćerka Sonja javila ocu  da mu je umro brat

RAS

Ćerka Sonja javila ocu da mu je umro brat, Foto: RAS

Snašla nas je velika tragedija, brat nam je bukavalno živ otišao u grob. Bio je zdrav, mlad i samo je odjednom umro. Otišao je veoma tiho, kako je i živeo. Ja nisam imamo srca da javim Radovanu, izbegavao sam to maksimalno. Jer sam mogao da pretpostavim kakava će mu biti reakcija. Znao sam da će to da ga dotuče. Njegova ćerka Sonja mu je javila. Morala je, saznao bi drugačije, pa bi se ljutio na nas. Veoma teško je to podneo, kažu mi da stalno plače u Hagu. Malo piše žalbu, a čim završi sa tim plače za bratom. On je mnogo patio i kada su nam umrli roditelji, a ovo ga je dokrajčilo - kaže nam Luka, koji se ni sam još nije oporavio od ovog gubitka. Ali, kako kaže, raduje ga to što će bar videti Radovana i što će svi porodično odati počast mlađem bratu.

Podsećamo, i Republika Srpska je Haškom tribunalu poslala dokumenta, koja garantuju povratak Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu, preneo je „sputnjik“. Karadžić je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane“.

Karadžić: Besan sam kao ris!

Inače, u svom prvom intervjuu, koji je pre nekoliko dana iz Haga dao, Karadžić je naveo da je besan kao ris. - Ja sam psihički upravo onako kako bih trebao biti - besan kao ris. Kada bi bilo drugačije, tada bih bio „psihički loš“, to jest neadekvatan. Ali svakako da očekujem da budem pušten da pripremim žalbu. Već je napravljeno toliko presedana i toliko neuobičajenih postupaka, koji, ako se ugnezde kao sudska praksa u novo zakonodavstvo, ovaj svet će dovesti veoma blizu konačnog ponora. Svet ne može opstati bez pravde. Već sam izgubio dragocenih osam godina u preterano dugom suđenju. Osuđen sam za nešto što se neizbežno dešava u svakom, pa i našem građanskom ratu. Pritom i samo tužilaštvo ne tvrdi da sam ja uradio nešto loše, nego da je politika dovela do ovoga i onoga. Pa, tu politiku su kreirali oni koji drže ovaj sud i preuređuju ovaj svet- rekao je Karadžić za „Vesti“.

Komentari (9)

Зоран

28.05.2016 07:57

Радован Караџић не долази да обиђе БРАТОВ, већ БРАТОВЉЕВ гроб.

neutralan

29.05.2016 05:34

@Зоран - karadzic radovan nije dao naredenje na civile da se pobiju niti je imo logora .. radovan je naj posteni vojskovoda SVETA zato su ga pustili istina se polako otkriva ko je sto radijo u lazi su kratke noge

Ako

28.05.2016 09:42

Pošto je osudjen na 40g sasvim je OK da puste na mali odmor.

PITANJE

28.05.2016 09:43

Kako to da su hrvati pustili sve one srpske civile 95g koji su 4g podržavali genocid nad hrvatima u hrvatskoj i poturčenima u bosni da odu živi i zdravi za Srbiju isto ko svi zarobljeni srpski vojnici u Bljesku 1700 i Oluji kad su im potpisali predaju ceo Krajiški korpus od 6000 vojnika a da ih ne streljaju sve ko one na Blajburgu nego još se vrate ko da rata nije ni bilo i imaju veća prava od hrvatske većine a?

Istina

28.05.2016 10:37

@PITANJE - Pa i da su to uradili niko se sada ne bi bunio šta hrvati odaju počast onima na Blajburgu i opet bi ovi u Hagu bili mitomanskim srbima heroji ko šta su i sada iako su pobegli i ostavili te civile u nepreglednim kolonama hrvatima na milost i nemilost i sva sreća da nisu hteli da se svete ali samo je pitanje vremena kad će za to od 91-95 srbima da vrate i katolici i muslimani i to je ostavština ovih srpskih heroja u Hagu.

Baš

28.05.2016 10:40

@PITANJE - Ko im je kriv kad su idioti i hteli da ispadnu dobri pred svetom a sad ih napadaju šta odaju počast onima na Blajburgu e da su i četnike tako 95g niko se sada ne bi bunio ni za Blajburg ni za to...

MMA

28.05.2016 10:51

Krijo vam je se godina mnogi su najmilije izgubili a sada prema njemu poslije svega treba biti human , zasto?

Krajincanin

28.05.2016 12:43

Kad bi mogo u Rusiju da ode, i da ga nikad ne isporuce Hagu, i da nas ucenjuje opet ovi fasisti sa zapada i da nikad ne udjemo u Eu.

EU

28.05.2016 13:04

@Krajincanin - Hrvatska je tražila od Srbije ako oće da udje u EU da pohapsi i izruči SVE svoje ratne zločince pa im je izručen odma i kap.Dragan posle 10g rada i kukanja da se ne izruči.Ali hrvati su tražili i da se pohapse i izuče svi srpski generali JNA koji su pobegli 95g od Oluje i sakrili se pod suknju Majke Rusije a niko do sada to ne spomionje ali videćemo...