Radnici
Oliver Bunić
Radnici

Oliver Bunić

Ilustracija, Foto: Oliver Bunić

Prema rečima organizatora protesnog marša, Zorana Nešića, radnici će krenuti u Beograd kako bi od Vlade Srbije dobili pisanu potvrdu da država ima obavezu da im isplati zaostale plate.

"Svih proteklih godina dobijamo samo usmena obećanja da ćemo dobiti zarade. Nikakvog papira, ništa. Tražimo napismeno da nam se isplata garantuje i tražimo isplatu naših para", istakao je Nešić.

On je rekao da radnici koji potražuju zaostale plate još nisu dobili ni jednokratnu pomoć od 10.000 dinara koju su im obećali grad i država.

"Rečeno nam je najpre da ćemo pomoć dobiti 20. aprila, a potom 30. aprila. Prošao je i 1. maj a mi novac još nismo dobili", izjavio je Nešić.

Za isplatu jednokratne novčane pomoći i isplatu zaostalih plata u toku prošlog meseca niškom Centru za socijalni rad prijavilo se 6.212 radnika.

Pomoć očekuje oko 5.500 radnika, pošto je Gradsko veće donelo odluku da pravo na pomoć imaju samo radnici koji su radili u niškim firmama, i to onim koje još pravno nisu ugašene.

Bivši radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, "Građevinara" i "Niteksa" i raniji su prijavljivali državi svoja potraživanja za zaostale plate, a prema jednom od takvih popisa, njihova potraživanja za neisplaćene zarade iznose oko 2,5 milijardi dinara.

Komentari (14)

radenko

03.05.2016 14:00

Kamo srece da se svi radnici pridruze.Stvarno sramota je da se dugovi radnicima ne pominju.I van NISA ima radnika kojima DRZAVA duguje novac a niko nista ne pominje i to po Izvrsnim presudama radnici GENEKSA u TC KOPAONIK.

Gordana

03.05.2016 14:04

Drage moje nislije,džaba vam je putovanje do Beograda i to pesice.Mogli ste a niste hteli 24 aprlia ste sve to lepo i mirno mogli da resite ali niste hteli.Medjutim ni sada nije kasno izadjite u sredu 4 maja svi na izbore gde su ponisteni izbori i glasajte za onog ko ce vase probleme da resi.Ovi kao sto vidite za 4 godine ni prstom nisu makli a kamoli da rese vas problem.I zato DOSTA JE BILO,uzmi te stvar u svoije ruke i resiti svoj problem,odnosno uzmite olovke u ruke i svi na glasacka mesta

Bujan

03.05.2016 14:28

Vlado Vlado Zašto nas zaboravljaš i nama treba igara i mi sa juga smo deo ove serbije koja sve više lči na nešto neprijateljsko nego na voljenu državu

Живота

04.05.2016 12:00

@Bujan - Поједини коментари су трагкомични! Али по оној старој: "Ком мука том и брука" Допунио бих само коментар г.Бујана. Цела изрека из времена Римаских императора је : хлеба и игара... те ја са осталим радницима "Жубор-а" Куршумлијска Бања, тражим исто што и свих ових 10.година: поштовање закона и правоснажних и судских пресуда које имамо. Досадашња власт нам је обећавала-али како је она и довела до те ситуације није ни мислила да поштује закон. Зато смо и изгласали нову власт да исправи грешке.

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

04.05.2016 13:14

@Bujan - @ ЖИВОТА - У НОВОМ САДУ ЈЕ ПРОПАЛО 50 ДОБРИХ ФИРМИ ,O CELOJ VOJVODINI DA NE PRIČAM. JA SAM SA 30 GODINA STAŽA NA BIROU. FIRMA MI DUGUJE 30 PLATA I OTPREMNINU POŠTO SMO POSLATI NA TRŽIŠTE RADA. NAS 120 LJUDU JE TUŽILO ,DOBILO SPOR ALI OD PARA NEMA NIŠTA JER JE FIRMA PROMENILA NAZIV.ZAŠTO MORA DA RADI ZASTAVA I ŽELEZARA SMEDEREVO ?SAMO ZBOG SOCIJALNOG MIRA .KAKO ŽIVIMO MI KOJI SMO SA 30 GODINA STAŽA I 55 GODINA ŽIVOTA NA TRŽIŠTU RADA I NIKOM NETREBAMO?TAKO I VI SEOSKI TURIZAM ,OVCE KOZE,VOĆE

XXL

03.05.2016 15:17

Problem nije samo kod naplate zaostalih zarada u društvenim firmama već i kod privatnih. Sudske Odluke su besmislica jer sistem štiti dužnika. Direktivom sudovima da se visokim sudskim taxama koje se naplaćuju radnicima, a po zakonu bi trebali biti oslobođeni destimulišu se da odustanu od zaštite svojih prava iz radnih odnosa. Tako da je mala verovatnoća da će svojim pešačenjem nešto promeniti osim što ih sistem tj. država ignoriše kao i radnike "Yure". Zakon u delu radnih odnosa više NE postoji

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

03.05.2016 16:34

da taman se završilo 5 dana OPIJANJA I PREŽDERAVANJA I TREBA SE SPREMITI ZA 6 MAJ ZA ĐURĐEVDAN OPET . ALI NIŠLIJAMA PUKO ŽIVAC I SUTRA KREĆU DA ODAJU TITI POČAST PARDON DA SE ŽALE PRED VLADOM. OPET ĆE IH ZEZNUTI JER TREBA POMOĆI DODIKA ,IZETBEGOVIĆA ,HRVATSKE I SVE OSTALE POBEGLICE I JOŠ KOLIKO IH IMA.

djole

03.05.2016 21:26

@LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION - Huskate ove mucene ljude na njihove saplemenike, na njihovu bracu i sestre, na prijatelje i komsije. Nije sramota pomagati onoga ko je sve izgubio, sramota je ovo sto ste vi "razglasili". Te firme su propale pre cetvrt veka, bas kao i sve druge firme u Srbiji. DIN i Nissal su imale srece sa privatizacijom. Upropastila ih je Miloseviceva politika i Brozovi krediti koji su trebali da osavremene privredu, ali ih je on potrosio na lagodan zivot(6kom MB sa 6 vrata), Sava centre u svakom gradu i sl.

djole

03.05.2016 21:26

@LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION - Huskate ove mucene ljude na njihove saplemenike, na njihovu bracu i sestre, na prijatelje i komsije. Nije sramota pomagati onoga ko je sve izgubio, sramota je ovo sto ste vi "razglasili". Te firme su propale pre cetvrt veka, bas kao i sve druge firme u Srbiji. DIN i Nissal su imale srece sa privatizacijom. Upropastila ih je Miloseviceva politika i Brozovi krediti koji su trebali da osavremene privredu, ali ih je on potrosio na lagodan zivot(6kom MB sa 6 vrata), Sava centre u svakom gradu i sl.

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

04.05.2016 09:31

@LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION - @ ZA ĐOLETA AKO SU TI IZETBEGOVIĆ I HRVATI BRAĆA , I DODIK ONDA TO JE TVOJ PROBLEM . VOLIŠ JUGOSLOVENE . ZATO SMO I PROPALI .SAMO TI NAPRED SA TVOJIM IDEJAMA JER VIDI SE DA SI BOLESTAN I KOMENTARI SU TI U MINUSU. ZNAČI DA NE RAZMIŠLJAŠ DOBRO.ALI ŠTA REĆI NEMOJ KOMRENTARISATI MOJ KOMENTAR DAJ SVOJ KOMENTAR , PA DA VIDIMO KAKO ĆEŠ PROĆI. NEMOJ DA SE PRAVIŠ PUNO PAMETAN.

obican gradjanin

03.05.2016 18:31

Apsolutno se slazem sa svim komentarima ali me zanima koji mj se do sada cutalo ovde vidim iz tekstova da se deset i vise godina duguje za plate i prinadleznosti!! Pa sta ste cekali deset godina sto ne odete sad na vrata Pajticu,Tadicu,Zivkovicu pa tek onda ovima sad!!!Nislije Zivkovic je vas on vas je savetovao da ne placate obaveze drzavi pa vam posle izvrsitelje poslao na vrata ,nisam ni za jedne bas me briga primam slovenacku penziju tamo sam radio vredno i posteno!! Zelim Vam uspeh u BGD!

pettar

03.05.2016 23:02

Gde ste bili do sada majstori, a? Sad s se setili. Znamo li se? Nema više pare bez rad. Napujadali vas. Neka idite, sad ste vi kao oštećeni. 5. otobar je bio, doneo najgori kapitalizam na svetu i nema više. Šta je bilo bilo je, sada se za pare radi. Beše mu. Sa srećom.

djole

05.05.2016 10:45

Jadni bot Ljuba Sretenovic, sampion nepismenosti, prostote i neznanja o bilo cemu, hvali se i hrani glupostima. Cak je postao i refomator srpskog jezika uvodjenjem izraza pobeglice u svoj tekst. Bolesni su ljudi koji srpske izbeglice sa KIM i iz bivsih republika nazivaju Hrvatima, a groze se i istinskog srpskog patriote gospodina Dodika. Po njemu su Srbi samo oni koji su se tu zatekli u vremenu do kog dopire njegovo secanje. Tesla, Pupin, Pocuca, Momcilo Djujic, Andric, Kusta, sve Hrvati. Jado!

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

05.05.2016 21:27

@djole - PRVO NE ZNAŠ KO JE LJUBA SRETENOVIĆ - ŠAMPION A IONAKO DŽABA SI KREČIO.