Vanja Marinković, KK Partizan
Profimedia
Vanja Marinković, KK Partizan

Profimedia

Ne razmišlja o Zvezdi: Vanja Marinković, Foto: Profimedia

To je taj Partizan kojem su se svi navijači crno-belih nadali! Ekipa iz Humske je u velikoj seriji pobeda. Slavili su na četiri uzastopne utakmice u ABA ligi, uz to je stigla i prva pobeda u Evrokupu, i to na gostovanju u ABA ligi.
Poslednja u nizu stigla je protiv Cibone (90:74). Ubedljivo, lako, možda i neočekivano lako, crno-beli su slavili u jednom od najvećih košarkaških derbija na prostorima bivše SFRJ.

- Bitna, veoma bitna pobeda. Bio je to klasik ABA lige, iako Cibona nije ono što je nekada bila, mada nismo ni mi. Cibona ima iskusne igrače kao što su Žorić i Tomas, a mi smo ih pobedili na gostovanju, i to ubedljivo, da ne kažem prilično lako. Što je najvažnije, nastavili smo seriju pobeda - počeo je priču za „Alo!“ Vanja Marinković, koji je „cibosima” ubacio 19 poena.

I u Francuskoj želimo pobedu

Sledeći rival Partizana u Evrokupu biće francuski Limož. Duel sa nekadašanjim šampionom Evrope zakazan je za 31. oktobar.

- Voleo bih da se i iz Francuske vratimo sa pobedom. Ali nama je Evrokup takmičenje u kojem treba da se kalimo da bismo što bolje igrali u ABA ligi - nema dilemu Marinković. košarkaš partizana vanja marinković za Alo!

Sada ste na četiri uzastopne u ABA ligi. Uz to ste uspeli i da slavite u Evrokupu protiv Bilbaa. Zvuči ohrabrujuće pred prvi ovosezonski večiti derbi.

- Ova pobednička serija je važna za samopouzdanje čitave ekipe. I to nam je bitnije od činjenice da je sledeći rival u ABA ligi Zvezda.

Šta se to promenilo od početka sezone, kada Partizan nije igrao kako su svi očekivali?

- Utakmica protiv FMP-a u ABA ligi je bila prekretnica. Tada smo na delu pokazali da nam je dosta da gubimo mečeve zbog sopstvenih gluposti. Protiv njih smo odigrali onako kako smo hteli i samo smo nastavili u takvom ritmu.

Partizan je Ciboni ubacio 90 poena, Bilbau je dao 96, Igokei čak 117, Zadru 104... Ove sezone tim ima mnogo ofanzivnih pretnji?

- To je ono što od nas traži trener Miroslav Nikolić. A nama igračima takva igra prija. Trčimo, šutiramo, sve je brzo... To je ono što je naša igra.

Imaš tek 20 godina, a prvotimac si od 2014. godine. Ipak, nema mnogo mladih igrača koji su uspeli da se probiju u prvi tim.

- Teško je igračima kada dođu u veliki klub kao što je Partizan. Moraš da pokažeš odmah da zaslužuješ mesto u timu. Eto, sada smo u ekipi sa dužim stažom samo kapiten Veličković, Andrić i ja. Recimo, nemamo nijednog igrača kome je ovo druga godina u kontinuitetu u klubu.

Miroslav Muta Nikolić

Miloš Cvetković

Miroslav Muta Nikolić, Foto: Miloš Cvetković

Kažeš da je igračima teško da se naviknu na breme igranja u Partizanu. Vilijams Gos je pokazao da postoje izuzeci?

- A ne računam strance u tu priču. Pa Vilijams Gos je igrao prošle godine „Marč mednes” (plej-of koledž košarke), bio je na ozbiljnom i uglednom univerzitetu (Gonzaga). Slično je i sa Patrikom Milerom. Ima iskustva iz Evrope, Amerike, sa koledža. O Samardu Samjuelsu i da ne pričam.

Kakav ti je utsak ostavio Samjuels na debiju u Zagrebu?

- Odličan je. Pokazao je da će nam biti veliko pojačanje u reketu. Nema o njemu šta da se priča. On je igrač velikog iskustva, igrao je Evroligu, zna mnogo. Malo je već u godinama i fizički možda nije na onom nivou na kojem je bio u Klivlendu, Armaniju i Barseloni, ali znanje je ostalo tu - završio je priču Vanja Marinković.