Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

U Rusiji su večeras zatvorena birališta na izborima za 450 poslanika donjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume, kao i lokalnih izbora u 39 regionalnih parlamenata.

Pravo glasa imalo 111,6 miliona Rusa, od kojih oko dva miliona žive u inostranstvu.

Fond javno mnjenje saopštio je večeras da je po izlaznim rezultatima vladajuća Jedinstvena Rusija dobila 48,7 odsto glasova, Komunistička partija 16,3, Liberalno demokratska partija 14,2 i Pravedna Rusija 7,6 odsto.

Fond je naveo da ostale partije nisu prošle cenzus od pet odsto.

Centralna izborna komisija saopštila je večeras da je tri sata do zatvaranja glasačkih mesta izlaznost iznosila 39,37 odsto.

Predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Panfilova izjavila je večeras da su današnji izbori za donji dom ruskog parlamenta Državnu Dumu bili legitimni.

"Postoji potpuna uverenost da su izbori protekli sasvim legitimno", rekla je Panfilova Prvom kanalu ruske televizije.

Nepravilnosti na izborima u Rusiji

"Informacije o kršenjima dolaze stalno iz različitih regiona", izjavio je koordinator posmatrača iz Saveta za ljudska prava Ilija Šablinski, preneo je Interfaks.

Među prijavljenim nepravilnostima bilo je popunjavanje glasaških listića van ograđenih kabina predviđenih za to, dugi redovi vojnika koji su glasali na biralištima na kojima nisu registrovani, a bilo je i slučajeva da su mladi glasali u ime starijih ljudi koji verovatno neće izaći na izbore.

Na pojedina birališta u Moskvi dolazili su puni autobusi, što je izazvalo sumnje da građani više puta glasaju na različitim mestima. Posmatrači kažu da za to nema dokaza, ali ocenjuju da se to može smatrati načinom na koji lokalni zvaničnici pokušavaju da povećaju izlaznost u svojim okruzima.

Grupa za posmatranje izbora Golos saopštila je da je do kasnog popodneva primila više od 1.300 žalbi. Izborna komisija je saopštila da bi rezultati glasanja u sibirskom regionu mogli da budu poništeni ako budu potvrđeni navodi o izbornoj krađi.

Izlaznost u Moskvi je do 15 časova bila 19 odsto, mnogo manje nego na izborima pre pet godina, kada je izlaznost u to vreme bila 34,3 odsto.

 

 

Komentari (5)

Dragan Nis

18.09.2016 21:47

Zasluzena pobeda, sta su sve uradili i Rusiju vratili da bude svetska sila sta se drugo moglo ocekivati.

Dragan Nis

18.09.2016 21:47

Zasluzena pobeda, sta su sve uradili i Rusiju vratili da bude svetska sila sta se drugo moglo ocekivati.

Emanuela

18.09.2016 22:05

Putineeeee smekeru!:)

doroti

18.09.2016 23:24

Ja ljublju tibja!

POP

19.09.2016 20:43

GLADA SVETSKA SILA.HA HA