Daje mnogo samo da Srbiju okrene od Zapada: Vladimir Putin
Associated Press
Daje mnogo samo da Srbiju okrene od Zapada: Vladimir Putin

Associated Press

Daje mnogo samo da Srbiju okrene od Zapada: Vladimir Putin, Foto: Associated Press

- Pre svega, Moskva insistira na diplomatskom statusu za rusko osoblje u bazi u Nišu i to nije podložno pregovorima. Druga stvar su razmena informacija i stavljanja pod „nadzor” pripadnika ISIS-a sa ovih prostora, čiji se masovni povratak očekuje nakon predviđenog sloma Islamske države, kao i obuka naših bezbednjaka u njihovoj deradikalizaciji i u otkrivanju i razbijanju terorističkih ćelija - otkriva izvor „Alo!” i dodaje da je sporazum koji se juče našao na stolu, a koji bi trebalo da bude potpisan dogodine, isti onaj koji ruske bezbednosne strukture imaju sa svim zemljama u ODKB-u (Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju), koja je ruski pandan NATO paktu.

U pomenutoj organizaciji, gde Beograd trenutno ima status posmatrača, nalaze se Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, a Indija, Iran i Egipat bi uskoro mogli da pristupe. Prema rečima Patruševa, sporazum koji je ponuđen Srbiji „nije pravno obavezujući, niti ima status međunarodnog ugovora, i na taj tačin bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje”. Osim toga, u tom sporazumu našla bi se i zajednička obuka srpskih i ruskih bezbednjaka, borba protiv sajber kriminala, razmena baza podataka između dve zemlje i pomoć Rusije u tehničkoj opremi.

Patruševa dočekao ministar policije Nebojša Stefanović

Tanjug

Patruševa dočekao ministar policije Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug

- O ovome se razgovaralo još 2013. Nadam se da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, koja će biti održana naredne godine u Rusiji. Od poslednjeg sastanka sa delegacijom MUP-a Srbije geopolitička situacija u svetu se promenila - naglasio je Patrušev, koji je posle sastanka sa ministrom Stefanovićem, kojem je prisustvovao između ostalih i ministar odbrane Zoran Đorđević, sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Ministar Stefanović je rekao da treba ostvariti još bolju saradnju sa ruskim bezbednosnim službama i da će sa Patruševim razgovarati o odnosu Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti i mogućnostima unapređenja saradnje u toj važnoj oblasti. On je dodao da Srbija želi da upozna kolege iz Rusije sa bezbednosnom situacijom u Srbiji, situacijom u borbi pritiv terorizma i ekstremizma, kao i izazovima koji se odnose na migracije i borbu protiv organizovanog kriminala.

Traže diplomatski imunitet: Humanitarni centar u Nišu

K. Kamenov

Traže diplomatski imunitet: Humanitarni centar u Nišu, Foto: K. Kamenov

 

Rusija traži poslednjeg saveznika na Balkanu

Andrej Šari, direktor Ruskog servisa RSE, ovako je prokomentarisao posetu Patruševa Beogradu. - Rusija u ovoj situaciji, u konfliktu sa Zapadom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, traži poslednjeg saveznika na Balkanu koji postaje još više bitan na jugoistoku Evrope zbog situacije u Srbiji i zbog toga što Crna Gora hoće da postane članica NATO - zaključuje Šari. Američka agencija Asošijeted pres osvrnula se na Nikolaja Petruševa u Beograd. Kako su naveli, glavni ruski bezbednosni zvaničnik zalaže se za bližu saradnju sa Srbijom u okviru pojačanih napora Moskve da uveća uticaj na balkansku zemlju koja želi da postane članica EU. Američka agencija ocenjuje da „Srbija ostaje retki ruski saveznik u Evropi“ i navodi da „Beograd želi da se priključi EU, ali je odbijao da nametne sankcije protiv Rusije“.

Komentari (23)

Nece ni pevac u supu,ali...

27.10.2016 07:32

Ledeni celicni zagrljaj Rusa dobro su osetile neke zemlje posle drugog sv.rata! Brutalna sila bez imalo osecaja za bilo koga i bilo sta sem za sopstveni interes!Hvala im lepo,ali i svima ostalima koji bi nas uzeli u zagrljaj kao crna udovica!Ako nas uopste pitaju,odgovor je NE!

pavlos

27.10.2016 11:26

@Nece ni pevac u supu,ali... - geopoloticka situacija posle drugog svetskog rata i sada se drasticno razlikuje tada je postojala koliko toliko ravnoteza sila hladni rat takozvani .....onoga trenutka kada se rusija reci povukla iz hladnog rata ameri su vremonom pokazali svoje pravo lice i nastavili da okupiraju tudje teritorije pod plastom demokratije tako da je bilo pitanje trenutka kada ce se istok pobuniti rusi konkretno a sa njima mudra kina indija ...ljudima je dozlogrdilo da stoje kao nemi posmatraci toliko za sada

nece ni pevac...

27.10.2016 15:01

@Nece ni pevac u supu,ali... - pavlos@Amerikanci svoje pravo lice nikada nisu ni krili!Naseljenje na americko tlo je praceno brutalnim istrebljenjem starosedeoca,besmisleni rat u Vijetnamu,bezbroj ratova...Gospodari planete stacionirali su se u Americi i odatle krojili geopoliticku sliku sveta!Nisu Rusi izuzeti kao ucesnici u tim wampirskim igrama,ravnoteza na planeti je nepovratno narusena i sve ovo su jalove igre velikih majstora koji se i u njihovoj narusenoj hijerarhiji, bore za prevlast!

branko

28.10.2016 00:06

@Nece ni pevac u supu,ali... - Za nepostojanje ravnoteze u svetu iskljucivo su krivi RUSI

deda

27.10.2016 07:44

Rekao vam je Putin, licno ili americki`prijatelji` ?

Libe

27.10.2016 07:54

Recite mi sta je tu nepristojno u ponudi za saradnju naših i ruskih bezbjedonosnih službi? Zašto takav tendesiozan naslov?

Libe

27.10.2016 07:58

Recite mi šta je tu nepristojno u ponudi za saradnju naših i ruskih obavještajnih službi? Zašto takav tendeciozan naslov?

sss

27.10.2016 12:49

@Libe - Naslov je takav zato što su američke obaveštajne službe, već pretekle ruske i ušli u sve pore društva, naročito novinarstvo

Panta

27.10.2016 09:01

A, šta je za vas pristojna ponuda?

Makrijan

27.10.2016 09:05

Naslov ovog teksta je ispod svakog nivoa. Uvredljiv je za nase prijatelje Ruse a iz sadrzine samog teksta takav zakljucak se ne moze izvuci osim ako je neko veoma zlonameran. Bolje vam je da obratite vise paznje na zapadne obavestajne sluzbe koje su toliko uplivale u sve pore drustva Srbije da to postaje nepodnosljivo.

Camdzija

27.10.2016 09:57

Trenutni politicari SRBIJE: istorijski trenutak: NE ODBIJAJTE NIKAKO OVU "nepristojnu " ponudu, ako odbijete ,nemojmo se pitati ZASTO NAS RUSI NE POMAZU.

mirko

28.10.2016 00:04

@Camdzija - Rusi nas nikad nisu podrzavali ,oni iskljucivo gledaju svoje licne interese preko nase grbace ,izvuci ce se a Srpska celjad ce da ginu

momazver

27.10.2016 10:27

Ja TO ovako vidim.Prvo je neizvesno. Rusi su dali svoju *NEPRISTOJNU POUDU*.Čekamo da Amerikanci izadju a svojom.Drugo je izvesno.NAGREBALI smo kako god okreneš.Istorija se ponavlja. Ovo danas podseća ko pred početak II Svetskog rata,kada su glavešine Kraljevine Jugoslavije,iz vojske,politike,dvora, bile pod uticajem i direktivama obaveštanjih službi Velike Britanije,Nemačke,Francuske,Rusije.Kad je .ranje počelo oni su svoje gu..ce spasili, a našu smo golu i razvaljenu vukli po trnju 5 godina!

Olja

27.10.2016 13:19

Srbi i zele sto blizu sa radnju sa bratskom Rusijom u svim segmentima.Hocemo i da sto pre naprave Rusku bazu u Nisu,kako bi mirno spavali.Srdacan pozdrav gospodinu Putinu i gospodinu Nikolicu,koji verovatno to podrzavaju.Zivela Srbija! Zivela Rusija!Zajedno u svemu!

lala

27.10.2016 13:39

A,da je ponuda od hostaplerskog Zapada,onda bi,po vama bila pristojna,ili.........

filip

27.10.2016 15:23

@lala - a da pitaju marsala za savet dedinje nije daleko!

Vule

28.10.2016 00:02

@lala - PAMETNI I MLADI TRCE U TAJ PO VAMA HOHSTAPLERSKI ZAPAD A NE U DIVNU KRIMINALNU RUSIJU

Драгољуб

27.10.2016 15:55

Sta je tu nepristojno ?

Tamara

27.10.2016 16:11

Ovda mi ni preformulacija nije pomogla da se komentar objavi - ajde treca sreca - Putin savrseno zna sve od vrha do DNA - on i napadi ZLIH LJUDI na njega je iza Boga i napada SATANE . E sad idu stepenici nize ... NESTO protiv Pravoslavlja , ZLO protiv dobra , LAZ protiv istine , PODMUKLOST protiv postenja , POKVARENOST protiv ljudskosti , NJIHOV OTPAD protiv Srbije ... ... sve je tako prosto . Izbor odabiranja strane je prilicno jednostavan . Ja jednostavnije ne umem . Hvala na razumevanju .

stara znanja

27.10.2016 16:39

@Tamara - Zbog cega toliko naglasavanje reci koje ne govore nista lepo?I zasto mislis da Putin sve zna,od vrha do dna?Niko,bas niko ne zna sve!Slagalica je velika i mnogi imaju delice,a mnogi samo pretpostavke!Niko na planeti vise nema apsolutnu moc,znanja su razvejana,a vecina mocnika po starim obrascima glumi likove koje narod voli ili ih se plasi!

M

27.10.2016 21:22

pa ovo je poduda snova, i da nisu ponudili trebalo je moliti za pomoc! Bolesni mozgovi i zli jezici mogu to da tumac kako hoce, ali nama je pomoc protiv terorista potrebna bila i juce, jeste i danas, a bice jos vise sutra! NATO je teroriste odgajio i njihov je zastitnik, Srbe je zrtvovao prve u svom krvavom eksperimentu! Da pitam prosto: zar nismo izginuli i od NATO-a i od islamskih terorista? Sta se onda premisljamo???

Slavoljub

27.10.2016 23:59

RUSI HOCE SVE DA NAM UZMU I DA NARODU DAJU SIPAK ,KAO SA GASOM UZIMAJU MILIJARDE A MI PLACAMO NAJSKUPLJI GAS NA SVETU

DOLE

28.10.2016 00:01

VIDEO DA SU KRIMINALCI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA I KOFERIMA NA VLASTI PA SMATRADA JE NORMALNO DA DAJE NEPRISTOJNE PONUDE