Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin
Putin uveo sankcije Turskoj, Foto: AP

Putin je potpisao ukaz "O merama za očuvanje nacionalne bezbednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Turske" kojim se odobrava paket ekonomskih sankcija protiv Turske.

Putin je doneo ovakvu odluku nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion Su-24 iznad Sirije.

Ekonomske mere podrazumevaju zabranu uvoza pojedinih turskih proizvoda, kao i zabranu poslovanja nekih turskih firmi u Rusiji. Ipak, ukoliko neko unese neki turski proizvod u Rusiju zarad lične upotrebe, on mu neće biti oduzet.

Ruski predsednik je rekao da Turska nije ništa uradila da bi poboljšala odnose sa Rusijom nakon obaranja aviona.

Uvedene mere podrazumevaju i zabranu zapošljavanja turskih državljana od 1. januara naredne godine. Ipak, odlučeno je da mere neće uticati na radnike koji su zaposleni do 31. decembra.

Takođe, neće biti ni čarter letova između Rusije i Turske, a turističkim agencijama je naloženo da iz ponude izostave aranžmane u Turskoj.

Isto tako, turski državljani od 1. januara 2016. godine neće moći da uđu u Rusiju bez vize. Ova mera se neće odnositi samo na državljane koji imaju boravak u Rusiji, kao i na turske diplomate koji rade u ambasadi Turske i na njihove porodice.

Narađena je i pojačana kontrola ruskih luka u Crnom moru, a svako "ilegalno prisustvo" turskih brodova u blizini ruskih luka mora da bude sprečeno.