Putin stigao u Ankaru
EPA/Tumay Berkin
Putin stigao u Ankaru

EPA/Tumay Berkin

Putin stigao u Ankaru, Foto: EPA/Tumay Berkin

Ruskom predsedniku je u glavnom gradu Turske priređen veličanstven doček. Na ulice su izvedene konjice, a tu je bila i neizbežna počasna garda koja je bila postrojena ispred dva predsednika.

Doček Putina u Ankari

Printscreen

Doček Putina u Ankari, Foto: Printscreen

Erdogan je Putina dočekao na ulazu u predsedničku palatu, a potom su intonirane himne dve zemlje.

Po dolasku ispred predsedničke palače Putin je vojnike u počasnoj gardi pozdravio rečima "merhaba asker" (pozdrav vojnici).

Nakon zajedničke fotografije ispred predsedničke palate, Erdogan i Putin će putem video-konferencije prisustvovati polaganju kamena temeljca za gradnju prve turske nuklearne elektrane Akuju.

Nakon toga je planiran bilateralni sastanak, a potom će Erdogan i Putin predsedavati 7. sastankom Veća za saradnju na visokom nivou između Turske i Rusije. Nakon sastanka je planirano potpisivanje sporazuma, potom zajednička konferencija za novinare, a nakon toga i večera u čast ruskog predsednika Putina.

Putin će tokom sutrašnjeg dana u Ankari prisustvovati i trilateralnom samitu Turske, Rusije i Irana, a tema samita je Sirija.

Jedna od glavnih tema razgovora je prodaja ruskih sistema protivraketne odbrane S-400 Turskoj zbog čega Vašington Ankari preti sankcijama. Tu se pominje i odbijanje prodaje lovačkih aviona F-35 ukoliko Ankara kupi ruske sisteme, međutim Turska je jasno stavila do znanja da od te transakcije neće odustati.

Rusija ulaže velike napore kako bi Tursku snabdela sistema S-400 do 2020. godine, napominje Tass, ali dodaje da je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao, uoči Putinove posete Ankari, da "ne zna u kom stepenu će ruska strana nastojati da zadovolji zahtev Turske".

"Niz kontakata bez presedana između predsednika Rusije i Turske prethodio je samitu. Samo u 2017. godini, Putin i Erdogan održali su osam sastanaka i više od 20 telefonskih razgovora", naveo je Putinov pomoćnik.

AP je juče ocenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

"Ruske i turske vojne i obaveštajne službe blisko sarađuju u tom domenu", rekao je Ušakov, dodavši da će dva lidera nastaviti potragu za zajedničkim političkim rešenjima u Siriji.

"Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz posećanje da su dve strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO".

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dve zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

Komentari (4)

Starogradsko

03.04.2018 16:23

Veoma jak savez...Turska Rusija Iran Kina

gorgonzola

03.04.2018 16:33

Tako se dočekuje pravi državnik. Konje na ulice dabome. Zna se ko je veličina a ko sluga pokorni i pokoreni.

Цицка

03.04.2018 22:24

Сад кад сте изашли на прави пут желим вам обојици пуно среће и свима који буду били уз вас , ја сам желела да и Меркелка овако нешто уради и створи пријатељство али одлична је комбинација и са Турском и много ми је драго што је господин Ердоган све схватио . Скоро да више не морам ни да се јављам .

Djole

04.04.2018 14:19

Stigao TATA