Vladimir Putin godišnji odmor
Alexei Nikolsky
Vladimir Putin godišnji odmor

Alexei Nikolsky

Vladimir Putin, Foto: Alexei Nikolsky

Novi mandat na čelu najveće zemlje sveta osvojio je u vreme kada su njegovi odnosi sa Zapadom na "neprijateljskoj putanji", navodi Rojters. 

Trijumfalnom pobedom Putin će ukupno vreme, koje je proveo na čelu države, produžiti na skoro četvrt veka, do 2024. godine, kada će imati 71. godinu.

Nijedan od preostalih sedmoro kandidata nije predstavljao pretnju za Putina, a opozicionom lideru Alekseju Navaljnom je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Putin je rođen u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1952. godine. Diplomirao je pravo na univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine, a potom je regrutovan u KGB.

Od 1985. do 1990. godine radio je u Istočnoj Nemačkoj.

Nakon ujedinjenja Nemačke, Putin je vraćen u ŠSR, u Lenjingrad, gde je u julu 1990. godine dobio posao na Lenjingradskom univerzitetu na katedri za inostrane poslove.

Godine 1991. postao je šef Međunarodnog odbora u Kancelariji gradonačelnika Sankt Peterburga.

U avgustu 1996. godine preselio se u Moskvu i postao član administracije predsednika Borisa Jeljcina.

Bio je šef Federalne službe bezbednosti Ruske federacije od juna 1998. do avgusta 1999. godine, a radio je i kao sekretar u službi bezbednosti od maja do avgusta 1999. godine.

U politiku ga je uveo prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin. Na mesto premijera postavio ga je u avgustu 1999. godine.

Tada niko nije očekivao da će široj javnosti malo poznati Putin na tom mestu ostati duže od njegovog prethodnika.

Ubrzo je izgradio reputaciju čuvara reda i zakona i nepopustljivog borca za ruske interese u ratu u Čečeniji, zbog čega je postao najpopularniji političar u zemlji.

Iako nije bio član ni jedne stranke, podržao je stranku Jedinstvo koja je na izborima za Državnu dumu u decembru 1999. godine osvojila najveći broj glasova.

Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podneo ostavku i imenovao Putina za privremenog predsednika.

Predsednički izbori održani su 26. maja 2000. godine, a Putin je pobedio u prvom krugu.

Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mestu predsednika Rusije zamenio Dmitrij Medvedev, već narednog dana Putin je, po drugi put, postao ruski premijer.

Na čelu ruske vlade bio je do 7. maja 2012. godine, a potom je opet izabran za predsednika Ruske Federacije.

Putin je bio oženjen Ljudmilom Putinom, s kojom ima dve kćerke, Mariju i Jekaterinu.

Razveli su se 2. aprila 2014. godine, nakon 30 godina braka.

Promene u Vladi

Vladimir Putin je najavio promene u ruskoj Vladi nakon inauguracije.

„Uopšte, sve promene u Vladi treba da izvrši predsednik nakon stupanja na novi mandat i zato ću o tome misliti sada o tome i kako to da se uradi“, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, „glavne promene će se desiti nakon inauguracije“, koja će biti 7. maja.

Uradićemo sve da se Ukrajinci osećaju u Rusiji kao kod kuće

„Uradićemo sve da se Ukrajinci osećaju u Rusiji kao kod kuće“, rekao je Putin.

On je dodao da smatra sramotnim ograničavanje prava ruskih građana u Ukrajini da glasaju za predsednika Rusije, ali da Moskva neće odgovoriti na to.

„To je bezobrazluk, to je kršenje opštepriznatih međunarodnih normi. Rusija neće odgovoriti na to“, rekao je on novinarima.
Putin: Kina — strateški partner Rusije

Kina je strateški partner Rusije, Moskva jako drži do tog partnerstva i unapređivaće ih, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Sada neću govoriti o konkretnim pravcima naša saradnje, ali smatramo da se to poklapa sa našim projektima o izgradnji Evroazijskog ekonomskog saveza, izgradnji Evroazijskog partnerstva u širem smislu ove reči. Naši interesi se u tome poklapaju“, rekao je on.

 

Optužbe Britanije besmislene, spremni smo za saradnju

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je večeras britanske optužbe o umešnaosti Rusije u trovanje nekadašnjeg agenta Sergeja Skripalja, nazvavši to besmislicama, ali je rekao da je Rusija spremna da sarađuje u istrazi.

Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su nervnim agensom "novičok" i oboje su u teškom stanju, a Velika Britanija tvrdi da iza toga stoji Rusija.

Putin je naglasio da Rusija ne poseduje takvo oružje, a da je za slučaj Skripalj čuo iz medija.

Prva stvar koja mi je pala na pamet je da ljudi odmah umiru od toga. Mi smo uništili čitav naš arsenal hemijskog oružja i to pred međunarodnim posmatračima, kazao je Putin.