Tramp i Putin na bilbordu u Podgorici
in4s.net
Tramp i Putin na bilbordu u Podgorici

in4s.net

Tramp i Putin na bilbordu u Podgorici, Foto: in4s.net

Nakon sastanka sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, američki obaveštajni zvaničnici objavili su novi izveštaj, u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se utiče na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

U izveštaju o ruskom hakovanju tokom izbora u SAD, s kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, tvrdi se da je ruska vlada razvila "jasnu sklonost" prema Trampu.

U verziji izveštaja za javnost od 25 strana, navodi se da ruski napori da utiču na predsedničke izbore 2016. godine predstavljaju "najnoviji izraz dugogodišnje želje Moskve da podrije liberalni demokratski poredak predvođen SAD-om".

Tvrdi se da je cilj mešanja Moskve bio da se podrije poverenje javnosti u američki demokratski proces, omalovaži kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton i "naudi" njenom izboru za predsednika SAD.

U izveštaju se navodi da je obim ruskih aktivnosti znatno veći u odnosu na neke ranije operacije, preneo je AP.

Tramp je, prethodno, saopštio da bilo kakvi pokušaji hakerskih napada "apsolutno nisu imali efekata" na ishod predsedničkih izbora u SAD.

On je, nakon sastanka sa liderima američkih obaveštajnih službi, najavio da planira da imenuje tim koji će sastaviti plan za borbu protiv sajber napada u roku od 90 dana od njegove inauguracije 20. januara.

Komentari (7)

valjevac

07.01.2017 08:17

Sami sebe degradiraju kad priznaju da rusi imaju moc u usa. Ovako je bolje i za njih

Andja

08.01.2017 01:01

@valjevac - Bogami ni Nemcima nije bilo lako da priznaju da ih je americki NSU godinama prisluskivao .. nema tu degradacije .. sve obavestajne sluzbe ekonomski jacih drzava su iste i sve se mesaju u unutrasnju politiku zemlje u kojoj misle da imaju interes ...Inace sam sigurna da je ova prica tacna jer sam Tramp je to napominjao u predizbornoj kampanji .. u slucaju svog gubitka...ko je to pratio znace o cemu pricam ..

Psihotron

07.01.2017 09:17

Nije u pitanju hakovanje već primena novih metoda uticaja na volju i odluke stanovništva. Pored korišćenja elektronskih sredstava informisanja preko kojih se kod gledalaca i slušalaca na podsvesnom nivou u svest utiskuju određeni stavovi i zaključci takođe i preko psihotroničkog sistema radio zračenja adekvatnom frekvencijom kojom se može postići osećaj zadovoljstva ili ne zadovoljstva stanovništva. Očigledno da su stratezi pažnju usmerili na gradove a unutrašnjast prepustili protivnicima.

Šokirani

07.01.2017 14:21

@Psihotron - Sećate se kada je amrtički ambasador u Ujedinjenim nacijama glasao za povlačenje izraelaca iz pojasa Gaze suprotno stavu američke vlade? I ako su sijalice u sali u kojoj je bilo glasanje zbog navodne ne ispravnosti bile delimično zamenjene dan ranije istog dana po glasanju bile su pod hitno zamenjene sve sijalice odreda.

Zare

07.01.2017 12:48

Američke obaveštajne službe su na sve načine pokušale da utiču na izbor novog američkog Predsednika uporno zanemarujući nezadovoljstvo građana dosadašnjom sveopštom politikom, ekonomskim i socijalnim promašajima. Opet su napravili katastrofalnu procenu i još katastrofalniju akciju i sada pokušavaju da se operu tvrdeći da su ih u tome sprečili rusi inače da nisu, oni objašnjavaju Trampu, on ne bi bio predsednik. Pošto su sami priznali nesposobnost da spreče izbor nepoželjnog sledi im čistka.

777

07.01.2017 14:27

Putine CARE uradi to isto i kod nas u SRBIJI...nećemo se BUNITI.. POMAGAJJJJJ

Kvazimodo Sorabius

07.01.2017 15:43

Ovako, nedodirljivost biva zbog dva osnovna razloga: svetost ili da ne smrdi. Amerika se ponasa nedodirljivom, a zna se da nije sveta (naprotiv, sva je krvava, a i u krvi nastala!), sto znaci da je ono drugo, ko je takne - zapahne smrad?