Sergej Železnjak
Youtube printscreen
Saradnja na zavidnom nivou: Vučić i Putin

Profimedia

Saradnja na zavidnom nivou: Vučić i Putin, Foto: profimedia

Beograd i Moskva nikada nisu bili u boljim odnosima. Od međusobne saradnje i podrške kada je reč o Kosovu i Metohiji do ekonomske, vojne i kulturne razmene, pa zato i ne čudi veliki broj međusobnih sastanaka najviših državnih funkcionera u poslednjih nekoliko godina.

Na pitanje da li će predsednik Putin uskoro još jednom posetiti Srbiju Sergej Železnjak za „Alo!” navodi:

- Želja srpskog naroda i rukovodstva Srbije da predsednika Rusije dočeka u bratskoj i gostoljubivoj srpskoj zemlji Moskvi je poznata i shvatljiva. Od mnogih mojih prijatelja iz Srbije sam lično čuo kako u Srbiji poštuju i vole Vladimira Putina i sa kakvim uzbuđenjem primaju informacije o njegovom dolasku. Želeo bih i da istaknem važnost ličnog poverenja koje postoji između predsednika Putina i predsednika Vučića - objašnjava Železnjak, pa nastavlja:

- Lideri naših zemalja su se do sada sreli deset puta, što potvrđuje visok nivo rusko-srpske međudržavne saradnje, koja potvrđuje bratske odnose između naših naroda. Što se tiče datuma eventualne posete, to pitanje treba razmatrati polazeći od izuzetno gustog rasporeda rada predsednika Rusije zbog napete aktuelne međunarodne situacije i predstojećih krupnih političkih događaja u Rusiji i svetu. Siguran sam da će srpski narod sa oduševljenjem i radošću prihvatiti dolazak Vladimira Putina u Srbiju u bilo koje vreme.

A o tome kako Moskva gleda na inicijativu o zajedničkoj srpskoj deklaraciji visoki funkcioner Jedinstvene Rusije kaže:

- Proces pripreme deklaracije o zajedničkom i objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju minimuma nacionalnih principa za opstanak i očuvanje srpskog naroda od strane Srbije i Republike Srpske, koji je pokrenut 4. avgusta u Novom Sadu, ima mnogo čega što je zajedničko sa razvojem koncepcije ruskog sveta. Krajem 2006. godine predsednik Putin je kao sastavne delove „ruskog sveta” izdvojio „ruski jezik” i „rusku kulturu”. Sadašnje diskusije koje se vode u srpskom društvu o potrebi obnavljanja srpskih nacionalnih tradicija, kulture i jezika, kao i o podršci ćirilici imaju poseban značaj, jer te komponente predstavljaju osnovu identiteta naroda. Ruski i srpski civilizacioni kodovi imaju zajedničke korene duhovnosti, pismenosti i kulture. Mi u toj oblasti imamo veliko iskustvo, koje smo stekli u najnovijoj istoriji i koje smo spremni da podelimo sa našom srpskom braćom. Osim toga, smatram da ovi poduhvati zaslužuju podršku na nivou međupartijske i međuparlamentarne saradnje.

Ulazak u NATO Crnu Goru 
doveo do ivice građanskog rata

- Važno je i to što za pobedu opozicije ne mogu da budu dovoljne obične parole o borbi sa kriminalom i korupcijom. Došlo je do devalvacije ideologije evropske inteligencije, a problem članstva u NATO je zemlju doveo do ivice građanskog rata. Da bi Crna Gora izašla iz dugotrajne epohe potpune vlasti korumpiranih etnokratskih klanova, potreban je svež, savremen i konstruktivan program koji će prihvatiti i podržati većina građana Crne Gore. Nadam se da će crnogorske opozicione snage imati dovoljno mudrosti i strpljenja da se izdignu iznad sopstvenih ambicija i da zajednički postignu uspeh na izborima, obezbeđujući slobodan, miran i uspešan razvoj suverene Crne Gore u interesu naroda zemlje - navodi Železnjak.

Naravno, Crna Gora je neizbežna tema u razgovoru sa Železnjakom, pogotovo kada se uzme u obzir da je Podgorica bez referenduma stupila u NATO, a nakon toga okrivila Moskvu za organizaciju takozvanog državnog prevrata.

- Farsa tobožnjeg pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, kao i uz pomoć zapadnih savetnika na brzinu izmišljeni planovi osvajanja skupštine i uklanjanja predsednika vlade Đukanovića izazivaju nedoumicu i mračne paralele sa paljenjem Rajhstaga 1933. godine od nacionalsocijalista, koje je imalo za cilj uspostavljanje diktature Hitlera u Nemačkoj. To je tada bila strašna tragedija nemačkog naroda i uvod u katastrofu Drugog svetskog rata. Ono što se sada dešava u Crnoj Gori po varvarskoj grubosti i gluposti vlasti više podseća na farsu nego na tragediju. Sa druge strane, političke represalije i držanje političkih zatvorenika pod stražom vraća nas u surovu realnosti i tera nas da se ozbiljno zamislimo o onome što sadašnja vlast u Crnoj Gori radi.  Što se tiče „obrasca uspeha” za crnogorsku opoziciju, odluka je na njima, mada je, po mom mišljenju, sve veoma jednostavno. Naivno bi bilo pretpostaviti da će izvršavanje instrukcija zapadnih zvaničnika omogućiti pobedu opozicije. Zbog toga bi trebalo obratiti pažnju na ono što opoziciji savetuju predstavnici SAD i EU, ne igrati kako oni sviraju, već postupati sasvim drugačije. Shodno tome, bilo bi logično i opravdano da opozicija nastavi da bojkotuje Skupštinu, da zahteva održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i da ne prihvati separatne pregovore i dogovore sa Demokratskom partijom socijalista. Pri tome se nadam da je opozicionim snagama jasno da su pokušaji jedne opozicione partije ili bloka da zauzme mesto DPS-a unapred osuđeni na propast. To potvrđuje izborna kampanja i rezultati izbora u oktobru 2016. godine. Samo isticanje zajedničkog kandidata opozicije na predstojećim predsedničkim izborima u 2018. godini može da obezbedi prednost, koja je potrebna za pobedu, što nije slučaj ako opozicione partije i blokovi izađu sa raznim kandidatima. Trenutno se vodi dosta oštra polemika između Demokratskog fronta i Demokrata Bečića. Od toga, koliko će brzo ta dva najveća opoziciona subjekta uspeti da pređu put od konfrontacije do dijaloga i da se efikasno dogovore, umnogome zavisi uspeh celokupne predstojeće izborne kampanje. Tim pre što su se za ujedinjenje već izjasnili ostali opozicioni lideri, kao što su Danilović i Abazović. Nesumnjivo je da su za smenu nepopularnog i kompromitovanog Đukanovića, koji je svoju ulogu već odigrao, Amerikanci kao svog favorita pripremili Duška Markovića, što može da dovede do neslaganja i u okviru samog DPS. Međutim, samo ujedinjena opozicije može da uspešno iskoristi neslaganja klanova DPS. 

Rusija ceni vaše prijateljstvo

Na pitanje da li misli da od Zapada postoji veliki prtisak na Srbiju da se odrekne prijateljstva sa Rusijom Železnjak kaže:

- Na Zapadu ima dovoljno sile da se, nakon tragičnog raspada Jugoslavije, ta sila koristi za tretiranje Srbije kao zone njihovog neposrednog uticaja. Ali suprotno stavu i delovanju ovih snaga, Srbija korak po korak jača državni suverenitet i svoju državu i politički sistem. Neusklađenost sa politikom sankcija SAD i EU, vojna neutralnost i jačanje veza sa Rusijom karakterišu Srbiju kao nezavisnu državu. Mi u Rusiji razumemo ovo dobro i poštujemo volju naroda i principijelni položaj srpskih vlasti. Za Rusiju je Srbija strateški partner i intenzivno razvijamo međusobnu saradnju u politici, ekonomiji, sigurnosti, humanitarnoj sferi, kulturi i mnogim drugim oblastima.

 

Komentari (93)

Lola

20.08.2017 11:17

Srbiji je veoma značajna podrška koju ima od Rusije.

BIBI

20.08.2017 11:19

Odnosi Rusije i Srbije su postali sinonim za odanost ,prijateljstvo,tradiciju zato niko se neće moći umešati u taj odnos niti pokvariti ga!

dejan

20.08.2017 11:19

Brat za brata..

ana

20.08.2017 11:21

Mi smo uvek tu za bracu Ruse

Ana

20.08.2017 11:21

Srbija i Rusija su bratske zemlje i saradnja kao sto je sada mora uvek da bude.

Anastasija

20.08.2017 11:22

Rusi su uvek bili uz nas,ali mislim da nikad bolja i jača saradnja nije bila

gana

20.08.2017 11:24

Rusija je uvek bila nas prijatelj. Dobri odnosi ce ostati

Nesa

20.08.2017 11:24

Od Rusije uvek mozemo da ocekujemo podrsku i prijateljsku ruku.

jovana

20.08.2017 11:25

Vučića uvažavaju svi državnici, a Putin je samo jedan primer koji potvrđuje ovu tvrdnju.

Bole

20.08.2017 11:25

Putin je najmoćniji svetski lider i njegova podrška mnogo znači Srbiji.

nikola

20.08.2017 11:27

Prijatelji se u nevolji poznaju.

MAt

20.08.2017 11:28

Rusija je verna Srbiji.

Filip

20.08.2017 11:29

Ovo je zaista ohrabrujuce!

Darko

20.08.2017 11:30

Jos jedan dokaz koliko postovanja ima i koliko je cenjen Vucic u svetu.

Bojka

20.08.2017 11:30

Srbija je uvek imala dobru saradnju sa Rusijom i ta saradnja svakim danom sve je bolja i jaca !

ana

20.08.2017 11:31

Prijateljstvo velikog drzavnika je veoma vazno.

Ljubicanstvena93

20.08.2017 11:34

Putin poštuje Vučića jer se na sve načine trudi da sačuva mir i stabilnost.

mika

20.08.2017 11:34

Ovaj vest je dobro za Srbiju. Mi smo bratska zemlja sa Rusijom.

Nina

20.08.2017 11:35

Rusija i Srbija imaju odlicnu saradnju i u ovo uopste nismo sumnjali!

jankovicslobodan89@gmail.com

20.08.2017 11:35

Putin i priljateljska Rusija su nam uvek pruzali podrsku mi smo isti narod, razumemo se i medjusobno uvazavamo.

ana

20.08.2017 11:36

Prijateljstvo velikog drzavnika je veoma vazno.

Daliborka

20.08.2017 11:41

Putin prepoznaje Vuciceve kvalitete, kao i sto Vucic zna koliko je Putin vazan Srbiji. Dobro je sto su odnosi izmedju Srbije i Rusije odlicni, jer to je mozda po vaznosti iznad ulaska u EU...

janja

20.08.2017 11:43

svesni smo te činjenice da ćemo uvek imati podršku predsedinka Rusije

Deki77

20.08.2017 11:44

Dobro je sto imamo tako veliku silu iza nas.

Jelena

20.08.2017 11:44

Putin pregovara samo sa onim dostojnim poštovanja. Takav je AV. Hrabar i odgovoran državnik koji vuče poteze za boljitak Srbije.

Davor

20.08.2017 11:46

Sa Rusima uvek imamo odličnu saradnju. Oni su naša braća.

Goran

20.08.2017 11:48

Sto se mene i moje porodice tice, Vucic ima dozivotnu podrsku, ako je ovo istina.

Maja

20.08.2017 11:48

Pa normalno...ova vlada ima bar jednog prijatelja.Opozicija ne zna ni kako to izgleda

Sloba

20.08.2017 11:49

Srbija i Rusija braća zauvek , hvala im na podršci.

leo

20.08.2017 11:50

Rusi su naši prijatelji, naša braća. Putin je čovek koga možemo da dočekamo samo sa velikim poštovanjem i radošću. Hvala mu da sve podrške koje nam pruža.

hh

20.08.2017 11:52

Rusija postuje i ceni politiku refrmi i to javno dokazuje svojom javnom podrskom ruskog predsednika i njegovih saradnika.

Bojan

20.08.2017 11:54

Srbija i Rusija se drže zajednički.

sima

20.08.2017 11:54

Pohvalno je i ohrabrujuce znati da takva sila stoji rame uz rame sa nama.

sonja ilic

20.08.2017 12:01

Putin ce uvek biti nas prijatelj

Koen

20.08.2017 12:04

Srbija i Rusija su dve bratske zemlje koje su uvek tu jedna za drugo kada je to potrebno.

Dusan

20.08.2017 12:05

Puti i Rusija ce uvek biti uz predsednika Vucica, jer on radi dobar posao i sa svima lepo saradjuje.

Jaguar

20.08.2017 12:06

Naravno da će Putin uvek biti tu za Vučića i Vučić će biti tu za Putina.Srbija i Rusija uvek prijatelji.

Dejan

20.08.2017 12:06

Svako koga mi poštujemo trebao bi i on nas da poštuje mi se ne mešamo u ničije untrašnje stvari u državi,ako nekome nismo pomogli nismo mu ni odmogli!!!

Bibi

20.08.2017 12:07

Kao i Vucic za njega.

rade

20.08.2017 12:08

Negovori se za dzabe da je majka Srbija a sestra Rusija!!

Zarko

20.08.2017 12:09

Putin zna ko je Vucic i koliko vredi.

Danilo

20.08.2017 12:10

Srbija-Rusija vecni prijatelji i braca.

Joca

20.08.2017 12:12

Imaju o čemu da razgovaraju, podrška Putina je vrlo bitna i u interesu je Srbije. Nikada nisu bili odnosi bolji niti su bili bliži.

aleksa

20.08.2017 12:18

Takva saradnja i treba da se nastavi...

Peca

20.08.2017 12:18

Veoma nam je važna podrška Rusije.

stefan

20.08.2017 12:24

Mora da bude tako, mi smo braca. Osim toga Vucic radi dobar posao .

Mudrac

20.08.2017 12:27

Rusi su nam uvek bili prijatelji i tako ce ostati . Vucic vessto balansira izmedju Zapada i Rusije

Dragan 30

20.08.2017 12:29

Srbija i Rusija imaju dobre odnose i tako treba i da ostane.

Vrscanka

20.08.2017 12:30

Nema razloga za bilo kakav problem u srpsko-ruskim odnosima,naprotiv!

Ljubomir

20.08.2017 12:32

Nikada da dozvolimo Americi da nas otrgne od Rusije. Zna se ko su nama prijatelji.

klj

20.08.2017 12:37

Eh, da je i '99. godine Putin bio na čelu Rusije...

Nina

20.08.2017 12:41

Rusija i Srbija imaju uzajamno veliko postovanje,i dobru saradnju..

Mikii

20.08.2017 12:45

Pametno odrzava dobre odnose

Ivan

20.08.2017 12:50

Raduje me ovako dobra saradnja Srbije i Rusije i nadam se skoroj poseti Putina Srbiji.

miki

20.08.2017 12:55

Tako i treba

milan

20.08.2017 12:56

Nama su Rusi tradicionalni prijatelji.

Nenad

20.08.2017 13:05

Rusija je uvek bila uz Srbiju i naš narod,naša pravoslavna braća koja nam pomaže da sačuvamo teritorijalni integritet.Nisu priznali Kosovo a Srbija to ne zaboravlja.

Nikola

20.08.2017 13:05

Srbija je dobro definisala svoju spoljnu politiku - želi u EU, sa njom sarađuje, ali ništa manje značajna za nas nije ni Rusija. To prijateljstvo, saradnja , poštovanje, nikad nije bila na višem nivou nego što je sada.

dimitrije

20.08.2017 13:14

Izmedju Srbije i Rusije postoji veliko prijateljstvo i razumevanje, i zelja da se saradnjom i zajedničkim naporima izbore za bolji život svih građana.

Konan

20.08.2017 13:20

Podrška Rusije je važna, stoga mi je drago da Vučić i Putin imaju odličnu korspodenciju i saradnju.

Dusan

20.08.2017 13:21

Taj putin je uz Srbiju od kad je sveta i veka, uvek ce tu i biti, nije u pitanju samo Vucic, vec Srbija uopste.

Milan

20.08.2017 13:27

Odnos Srbije i Rusije je bio dobar i ostao to niko ni ne dovodi u pitanje osim onih koji hoce da se dovede u pitanje ispravnost odluke da se ide ka EU!

Eva

20.08.2017 13:30

Problem KiM se mora resiti, a dijalog je jedini nacin za to. Treba imati hrabrosti za pojedine odluke.

Ana

20.08.2017 13:33

Beograd i Moskva razvijaju dobre odniose , na obostrano zadovoljstvo.

Bojan

20.08.2017 13:36

Upravo broj sastanaka koji su imali u poslednje vreme govori da smo sa Rusijom u odličnim odnosima.

Goran

20.08.2017 13:37

Bitno je da veliko međudobno poštovanje među njima postoji.

Gaga

20.08.2017 13:40

Tradicionalno dobri prijatelji, saradnja je nilad bolja i nadam se da ce tako i nastaviti.

miki

20.08.2017 13:43

Raduje me dobra saradnja i dobri odnosi sa Rusijom. Rusija je uvek bila nama brartska drzava.

Sale

20.08.2017 13:50

Ne smemo dozvoliti da nam sa strane narušavaju odnose sa bratskom Rusijom.

Arijadna

20.08.2017 13:50

Mi smo otvoreni za svaki vid saradnje, a pri tome negujemo tradicionalne dobre srpsko-ruske odnose. Oni to znaju da prepoznaju i da cene.

moskva

20.08.2017 13:51

Rusija je nas tradicionalni saveznik

Sanja

20.08.2017 13:55

Rusi nas nikada nisu izneverili, predsednik Vucic je zasluzio ovo, puno poverenje Rusa, svojim postupcima je to zadobio.

marko

20.08.2017 13:57

I Srbi ce biti uvek uz Putina ...

Obrad

20.08.2017 13:58

Kao i uvek!

Milan

20.08.2017 14:02

Putin je nasa velika podrska.

max

20.08.2017 14:02

Rusi su nasi pravi prijatelji i uvek su tu za nas.

ana

20.08.2017 14:14

Naravno, uzajamna podrška su jedan drugom, kad je dobro i kad je loše.

Branko N

20.08.2017 14:14

Dovoljnoje napomenuti da Srbija i pored velikog pritiska nije uvela Rusiji sankcije, dovoljno govori kakve odnose imaju ove dve države.

BeliOrao

20.08.2017 14:14

Imamo veliku podrsku Rusije.

Mićko

20.08.2017 14:19

Velika je stvar znati da jedna Rusija stoji iza Vučića i podržava sve što on čini.

Robi

20.08.2017 14:29

Putin ceni Vucica jer on podrzava i uz Rusiju je.

Hana

20.08.2017 14:35

Vezuje nas iskreno prijateljstvo, dobri odnosi.

Branko

20.08.2017 14:39

To se i ocekuje, jer imamo dobru saradnju sa Rusijom poslednjih godina.

Biksi

20.08.2017 14:51

Srbija i Rusija ce uvek imati dobar odnos.

marko

20.08.2017 15:00

Putin stiti danas medjunarodno pravo i pravdu ... I Putin je uz Vucica ...

Daca

20.08.2017 15:05

Neka tako i ostane...

Aca

20.08.2017 15:06

Mi smo uvek tu za Rusiju

Poštar

20.08.2017 15:14

10000 automobila iz Kragujevca, Migovi, s300,južni tok, Nis nemoj više da pomažeš.

ana

20.08.2017 15:19

Srbija ima veliku podršku Rusije.

UG

20.08.2017 15:25

Putin zna da je Vucic pravi covek na pravom mestu, da se zalaze za sto bolje odnose sa Rusijom i zato ga postuje!

mimi

20.08.2017 15:26

Jako nam znaci podska Rusije

Bogdan

20.08.2017 19:47

Rusija nas je jako podrzala za vreme NATO bombardovanja!!! I opet ce isto tako! Nemojte sami sebe lagati. Ruzno brate.

ŠOJKE

20.08.2017 20:49

NE RAZUMEM NI RUSE NI SRBE!