Milorad Pupovac
Profimedia
Milorad Pupovac

Profimedia

Milorad Pupovac, Foto: Profimedia

 

Upitan kako tumači da predstavnici vlasti, iako pozvani, nisu došli na današnju godišnjicu, Pupovac je rekao da oni tvrde da su antifašisti, "ali da ne vole da se druže sa antifašistima", prenela je Hina.

Predsednik stranke Naprijed Hrvatska i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović nazvao je opasnom tendencijom poruke "onih koji žele promeniti istoriju, a koje od pobednika i nekoga ko je činio dobro u Drugom svetskom ratu žele učiniti zločincem".

"To je tendencija koja danas svadja i deli ljude i suprotstavlja ih na nacionalnoj, verskoj i svakoj drugoj osnovi. Ne smemo dozvoliti da se revidira istorija. Ne dopustimo da se od antifašističke Hrvatske napravi crna Hrvatska", poručio je Josipović.
Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) u Gradskoj skupštini u Zagrebu svečano je obeležio 72. godišnjicu formiranja zagrebačkog X Korpusa NOVJ, sa koje je poručeno da se ne sme tolerisati revizija istorije i da ona ne sme uspeti, jer "partizani i ustaše nisu jedno te isto".

"Partizani i ustaše nisu jedno te isto. Partizani su u antifašističkoj borbi oslobodili zemlju, a antifašizam nije ideologija, nego civilizacijsko opredeljenje koje neguje i promoviše demokratske vrednosti. Ustaštvo ili fašizam je ideologija u čijem je programu politika više rase, rasni genocidni zakoni i strahovlada, ubistva, teror i deportacije u koncentracione logore", naglasio je predsednik SABA Franjo Habulin.

On je istakao da revizija istorije "u sebi sadrži minimiziranje žrtava ustaškog režima u Hrvatskoj i uloge i značaja narodnooslobodilačke borbe i vojske u konačnoj pobedi antifašizma, nasuprot veličanju ustaške voske kao patriotske i NDH kao težnje hrvatskog naroda za vlastitom suverenošću i nezavisnošću".

Deseti korpus osnovan je 19. januara 1944. u Rasinji, a predsednik SABA je, govoreći o ulozi korpusa i ratnom putu, istakao da je od oko 320.000 Zagrepčana, četvrtina učestvovala u narodnooslobodilačkom ratu i drugim oblicima antifašističkog delovanja.

JOSIPOVIĆ: NE DOZVOLITI DA SE NAPRAVI CRNA HRVATSKA

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da se ne sme dozvoliti revizija istorije i da se od antifašističke napravi crna Hrvatska. Josipović je nazvao opasnom tendencijom poruke "onih koji žele promeniti istoriju i od pobednike i nekoga ko je činio dobro u Drugom svetskom ratu napraviti zločincem".

"To je tendencija koja danas svađa i deli ljude i suprotstavlja ih na nacionalnoj, verskoj i svakoj drugoj osnovi", rekao je Josipović u Gradskoj skupštini u Zagrebu, gde je svečano obeleženo 72 godine od formiranja zagrebačkog Desetog korpusa Narodne oslobodilačke vojske Jugoslavije.

 

Komentari (1)

srbin od hrvatske

27.02.2016 20:10

al, su se naratovali ovi iz zagrebackog korpusa! sto su tako poranili sa odabirom strane? mogli su se okupiti i 9.maja 45. pocetkom rata 41. bakaric je to rekao,u partizanima su bili 95%srbi.a ove pobegulje ,domobrani a bogami i ustase su samo hteli da spasu svoje guzice. to sto smo mi somovi,pa se uvek upecamo,to je nasa kronicna dijagnoza.i danas nismo nista pametniji,hrvatski tajkuni nam uzimaju pare u idei,merkatoru,a srbin u hrvatskoj?ma koga to ovde zanima.