Napad u Teheranu, teroristički napad Teheran
Tanjug/AP
Napad u Teheranu, teroristički napad Teheran

Tanjug/AP

Napad u Teheranu, Foto: Tanjug/AP

- Činjenica da je "Islamska država" preuzela odgovornost za napade dokazuje da su vlasti Saudijske Arabije umešane - navodi se u saopštenju.

U dva odvojena napada u Teheranu stradalo je 13 osoba, a povređeno je 43.

Prvi napad počeo je jutros u iranskom parlamentu kada su napadači uleteli u zgradu, obučeni kao žene, i otvorili vatru iz automatskog oružja.

Pucnji su potom odjeknuli i u mauzoleju bivšeg vrhovog verskog vođe ajatolaha Homeinija. Jedna osoba je stradala, a pet je povređeno. Napadač se potom ubio, najverovatnije tako što je popio otrov.

Specijalni timovi su u blizini Mauzoleja deaktivirali i eksplozivnu napravu.

Islamska država preuzela je odgovornost za ove napade.

Džubeir: Saudijska Arabija ne stoji iza napada u Teheranu

Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir odbacio je danas optužbe Iranske Revolucionarne garde da Saudijska Arabija stoji iza današnjih napada u Teheranu.

On je rekao da nema dokaza koji impliciraju da Saudijska Arabija stoji iza napada u iranskoj prestonici, preneo je Rojters.

"Mi osuđujemo terorističke napade bilo gde da dođe do njih i osuđujemo ubistvo nevinih ljudi bilo gde da dođe do njih", izjavio je Džubeir u Berlinu, na događaju koji je organizovala Fondacija Konrad Adenauer.

Prema njegovim rečima, Rijad nema saznanje ko je odgovoran za napade i odbacuje tvrdnje da saudijske grupe satoje iza tih napada.
Džubeir je, takođe, rekao da su Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje voljne da obnove normalne veze sa Iranom ukoliko dođe do promene ponašanja Irana i on prestane da podržava ekstremiste i borce u Libanu, Jemenu, Siriji i u drugim delovima sveta.

 

 

Tagovi