Tenko Istanbul
Printscreen Twitter
Turska Vojni udar u Turskoj

Tanjug/AP 15-07-2016

Vojska na ulicama, Foto: Tanjug/AP

 

I dalje je nejasno ko drži vlast u zemlji. Na ulicama širom zemlje okoupljaju se građani koji su i za i protiv Erdogana, a koji ne žele još jednu vojnu vlast u zemlji. Ambasade mnogih zemalja upozorile su svoje građane koji borave u Turskoj da ne izlaze na ulice.

Policija, koja podržava Erdogana, identifikovala je i privela neke od organizatora puča. Mediji javljaju da su puč poveli pukovnici i oficir, a da su generali zarobljeni. U obračunima najmanje 60 poginulih, od kojih su većina civili. Nakon pokušanog puča ukupno 754 pripadnika vojske je uhapšeno, 29 pukovnika i pet generala je otpušteno.

U helikopterskom napadu na bazu specijalnih snaga policije u Ankari poginulo je najmanje 17 osoba. Erdoganove snage oborile su jedan od helikoptera u kom su bili pučisti.

U Istanbulu je povređeno nekoliko osoba kada je vojska iz vatrenog oružja i tenkova otvorila vatru na civile koji su pokušali da pređu jedan mostova na Bosforu u znak podrške Erdoganu.

Helikopteri su otvorili vatru i na turski parlament. Najmanje 12 osoba je povređeno u bombardovanju parlamenta. Napadi na zgradu izrvršeni dva puta.

 

Tom prilikom povređeno je nekoliko policajaca, kao i zaposleni u parlamentu. Premijer Turske Binali Jildirim rekao je da je iznad Ankare proglašena zona zabrane letova.

On je poručio i da je pokušaj državnog udara "pod kontrolom".

"Pokušaj državnog udara u Turskoj, koji je "idiotski" izvela u petak uveče grupa oficira, "uglavnom je pod kontrolom", izjavio je premijer u telefonskom razgovoru za televiziju NTV.

Jildirim je ranije rekao da deo vojske pokušava na silu da preuzme vlast i da su u vojni puč umešani brojni generali.

"Vojne akcije su preduzete bez lanca komande", rekao je Jildirim i dodao da snage bezbednosti rade sve što je u njihovoj moći da bi rešile situaciju.

"Naš narod mora da zna da nećemo dozvoliti nikakve aktivnosti koje mogu da povrede demokratiju. Vlast koju je izabrao narod ostaće na vlasti. Vlada će da ode tek kad narod tako odluči!", poručio je turski premijer i dodao je da će oni koji su iza vojnog udara "platiti najvišu cenu!

Turski ministar za EU Omer Čelik pozvao je vojnike da ne slušaju naređenja frakcije u vojsci koja je pokušala da izvede puč.

"Mi nećemo predati ovu demokratiju braneći je do poslednjeg daha", rekao je Čelik, dok je ministar pravde rekao je da su u pokušaj puča umešani pripadnici pokreta lojalnog verskom vođi Gulenu čije je sedište u SAD.

Vojska je u petak uveče blokirala mostove u Istanbulu, ušla u državnu televiziju i izdala saopštenje da je preuzela kontrolu nad državom.

"Akciju smo poduzeli u ime demokratskog poretka. Svi postojeći međunarodni odnosi će biti održani i biće poštovana ljudska prava", navodi se u saopštenju.

Ankarom odjekuju eksplozije

Signal nacionalne televizije TRT je nekoliko sati bio u prekidu. Vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad agencijom Anadolija i TRT, međutim, nakon ponoći, program se ponovo emituje pošto su Erdoganove pristalice ušle u zgrade televizije.

Turski CNN javlja da je zarobljen načelnik Generalštaba. Ova informacija nije potvrđena, ali se on ne pojavljuje u javnosti iako su svi vladini zvaničnici u svojim kancelarijama.

 

Haos je i u Istanbulu, zatvorena su dva mosta preko Bosfora. Vojni lovci nadleću iznad mostova, a ima i tenkova na ulicama. Kako javlja Al Džazira, zatvoren je Trg Taksim. Vojska je umarširala na trg, odakle je povremeno pucala u vazduh kako bi oterale ljude koji su izašli na ulice. Tridesetak njih, koliko ih je bilo na trgu, u sred noći odlučilo je da položi oružje.

Dok su vojnici ulazili u policijske "marice", trg je nisko nadleteo jedan vojni mlaznjak i probio zvučni zid, od čega su se porazbijali prozori i zatresle zgrade, javljaju izveštači s lica mesta.

 

Aerodrom Ataturk je više od pet sati bio blokiran i otkazani su svi letovi.
Oko 5.30 časova po našem vremenu, vojska lojalna predsedniku Erdoganu uspela je da preuzme kontrolu nad Ataturkom.

 

 

Društvene mreže Fejsbuk, JuTjub i Tviter su trenutno blokirane u ovoj državi, pa korisnici iz Turske, koji uspeju da se "probiju" javljaju da imaju velike probleme.

 

Lokalni mediji javljaju da su pripadnici svih bezbednosnih službi hitno pozvani da se jave u svoje jedinice.

Turska ima dugu istoriju vojnih udara, a poslednji se dogodio 1997. godine kada je ostavku bio primoran da podnese premijer Nemetin Erbakan.

Analitičar: CIA organizovala puč!

Analitičar Raša Tudej smatra da iza svega stoji CIA, kojoj smeta Erdogan. S jedne strane, zbog onoga što radi sa ISIS-om (navodna saradnja oko kupovine jeftine nafte iz Sirije), a sa druge i zbog toga što su Amerinakcmia Kurdi sve bitniji i treba im neko u Turskoj ko neće ratovati s njima, već postići mir.

 

Lufthansa i Britiš ervejz preusmeravaju letove

Svetske aviokompanije - Britiš ervejz i Lufthansa odlučile su se večeras za preusmeravanje letova koju su krenuli ka turkskim gradovima ili za njihov povratak na matične aerodrome zbog pokušaja vojnog udara u Turskoj. Rojters prenosi da je Britiš ervejz preusmerio let za Istanbul na Sofiju, dok je Lufthansa naložila povratak aviona u Frankfurt. Slične mere preduzimaju i u Aeroflotu. Turkiš ervejz je za sada bez komentara, a RIA Novosti navodi a su svi letovi sa aerodroma Kemal Ataturk u Istanbulu otkazani.

 

Komentari (15)

Sava Prokopović iz Ritopeka

15.07.2016 22:36

Иако је Турска нама непријатељска држава, иако су Турци Србима непријатељски народ, не подржавамо насиље у Турској. Власт се осваја на изборима, а не убијањем и не на улици. Тако и не подржавамо покушај државног удара у Србији, којег спроводи Јанковић Саша заштитар Сале пиштољџија из Лозницу, са Шабић Родољубом повериоцем Роћком адвокатом са канцеларијом код Споменика. Ми не подржавамо насиље у Турској. Насиље мора одмах престати. Треба видети, да им неко није однео београдску патку

miki

15.07.2016 23:26

@Sava Prokopović iz Ritopeka - vraćaj se u njivu i beri voće nisi ti za politiku.

miki

15.07.2016 23:35

@Sava Prokopović iz Ritopeka - hvatajte Erdogana ne dajte da pobegne.

salko

15.07.2016 23:59

@Sava Prokopović iz Ritopeka - zasto on je dobar presednik tiraka on voli bosnu oceli sad doci onaj ko nece stititi bosnce u bosni sto posto otom se radi oje se rusa i putina okrece se kolo

salko

16.07.2016 03:09

@Sava Prokopović iz Ritopeka - ovako su u splitu miloseviceve vojnike jugoslavije davili a vrh oruzani snaga jugoslavije za suto pa vozac tenjka udavljen na trgu splita ali vidise turski tenjkista se neda daviti zivela turska vojska tako se cuva obraz drzave

dsadfwefds

15.07.2016 23:22

Aj sad vojni udar na vucka.

misho

16.07.2016 10:17

@dsadfwefds - dsadfwefds,ti nisi zloban.ti si krvolok.željan srpske krvi.ti ne misliš ni o sebi,deci ako ih imaš,rodbini,komšijama.ti si psihijatrijski slučaj koji treba ići na lečenje.svaki srpski život je vredan bilo da je pobornik pozicije ili opozicije.i tvoj život je vredan ali sada u toj meri da te identifikuju organi bezbednosti zbog izvršenog krivičnog dela protiv naroda I države.ako si protivnik jedne političke opcije ne prizivaj krv.bori se snagom argumenta.NA IZBORIMA.KAO ŠTO TO ČINE SVI SRBI.

mixi

15.07.2016 23:26

Ko vlada Turskom šta mislite?Ko kroji svetski poredak?I to baš nakon pomirenja Putina i Erdogana.To jedino ne odgovara USA!

Mauzer

15.07.2016 23:37

Samo nek se rokaju.

Milka

16.07.2016 05:24

TO MOZE I NAMA DA SE DESI,MIR SAMO MIR NIKO NIJE KRIV ,OVI NASI BAREN JOS 25 GOD DA VLADAJU I ARCE

MILE

16.07.2016 05:39

Ko bi branio politicare u Srbiji ,GRADJENI SIGURNO NEBI ,A VOJSKU NEMAMO FRKA ,PUTIN ONE SA DEBELIM KOFERIMA

kure

16.07.2016 07:08

Saljko,znas sta? oprem dobro hajvane!

miki

16.07.2016 10:01

salko ološu.

GLUMICA

16.07.2016 10:01

iza svakog ZLA stoji Amerika.Dovojenje njihovih DEMOKRATA na vlast ovog puta nije uspelo. Turci znaju da dobri odnosi sa Rusijom su najvazniji za ocuvanje mira u Evroaziji a Amerika neka vidi sta ce tamo sa njihovim INDIJANCIMA koji zive u rezervatu bez ikakvih prava i glasa.Sa ovim sinoc hteli su EVROPU da potope sa migrantima,razore poretke u drustvu i izazovu ratove gde bi uvukli Ruse. STOP SAD-svetskim policajcimai TRILITERALI

Slavko

16.07.2016 17:41

Mozda je to ERDOGEN SAM SEBI URADIO DA BI SPROVEO DIKTATURU