Pranje kose
shutterstock
Pranje kose

shutterstock

Pranje kose, Foto: shutterstock

Perite kosu baš vrućom vodom

Kada nanosite šampon, kosa mora da bude potpuno mokra, a ne delimično pokvašena. Kutikula, spoljnji omotač kose, najbolje će se otvoriti ako koristite vrelu vodu. To je jedini način da se sa kose odstrani sva prljavština. Takođe, pranje kose vrućom vodom dovešće do efikasnijeg čišćenja masnoće koja se skupila na koži glave, a otvoriće i pore, pa će šampon i balzam biti bolje iskorišćeni.

Šampon ide na kraju

Ukoliko vam je kosa do ramena ili duža, balzam koristite pre šampona. Balzam nanesite na mokru kosu, isperite ga, pa kosu tek onda našamponirajte. Ovaj postupak zaštitiće suve krajeve od daljeg oštećenja i isušivanja. Krajevi kose biće zdraviji, a kosa će vam biti svilenkasta i sjajna.

I stavlja se samo na teme

Šampon nemojte nikada da nanosite na celu kosu, već samo na teme, jer je ono najmasnije i najprljavije. Dobro operite kožu glave. Neka to traje najmanje tri minuta. Na kraju samo nekoliko sekundi istrljajte celu kosu sapunicom i dobro je isperite. Krajevi su po prirodi suvi, tako da im šampon čak i ne treba.

Nežno trljajte kosu

Šampon i balzam morate da nanosite nežno jer samo tako nećete oštetiti kosu. Počnite od pranja korena. Nemojte previše pritiskati, a pokreti nikako ne treba da budu kružni, već vertikalni. Krenite od pola glave, a prsti neka vam se ukrštaju na temenu. Na ovaj način stimulišete rast kose i protok krvi. Takođe, bolje je da kosu perete češće nego dva puta.