Podvodni svet
printscreen
Podvodni svet
Podvodni svet, Foto: printscreen

Džejson de Kaires Tejlor poznat je po svojim podvodnim kreacijama, kao što su prvi svetski podvodni park skulptura u Grenadi (Karibi), podvodni muzej u blizini Kankuna (Meksiko) i Okeanski Atlas, najveća svetska podvodna skulptura na Bahamima.

Od kraja prošle godine, u vodama na obali Lancerotea, debitovao je njegov najnoviji projekat, Museo Atlantiko, prvi evropski muzej pod vodom.

 

Muzej sadrži 10 nezavisnih instalacija i preko 300 individualnih skulptura, a dizajniran je tako da stvori habitat za endemske vrste, u zaštićenom zalivu u blizini plaže Plaja Blanka. Posetioci mogu da plivaju i rone među skulpturama, ili da ih posmatraju iz specijalnih brodića sa staklnim dnom i podmornica.

Zanimljivo je da je svaka skulptura u ovoj podvodnoj postavci napravljena od ph-a neutralnog morskog betona dizajniranog da podstakne morske biljke da rastu i privlače ribu u okolinu.

Engleski vajar Džejson de Kaires Tejlor, osnivač ovakvih projekata i specijalista za podvodna umetnička dela, pozitivno je uticao na  područja koja su pretrpela veliku štetu zbog nepovoljnih vremenskih uslova i drugih faktora, i tako stekao svetsku slavu u očuvanju prirode.

Džejsonova međunarodna reputacija je svoj vrhunac dostigla u maju 2006, kada je napravio svoj prvi podvodni svet skulptura u parku Granada.

Njegov muzej u Kankunu je stekao neverovatnu popularnost i godišnje ga poseti više od 750 000 turista.