Štrajk prosvetara 31082016
Tanjug/Milutin Marković
Protest prosvetara štrajk

Oliver Bunić

Protest prosvetara, Foto: Oliver Bunić

Skup je simbolično počeo u pet do dvanaest, a predsednica sindikata Jasna Janković kaže da Srbiji ne treba deklarativno podržavanje obrazovanja i da stalno govore je ono stub društva i da su učitelji važni, ukoliko se to ne konkretizuje.

"Najavljeno je da će ovih dana stići novac za pogrešno obračunate plate tokom letnjih meseci prošle godine. I kada taj novac stigne nećemo se mnogo pomeriti, jer su prosečne plate u prosveti od 39.000 dinara ispod proseka u Srbiji koji je 46.000 dinara", rekla je Janković novinarima pred početak skupa.

 

Ona je na skupu podsetila da su prosvetnim radnicima plate 2014. godine umanjene za 10 odsto, da je u međuvremenu vraćeno tri odsto, te da očekuju da se prvo vrati preostalih sedam odsto, a tek onda povećanje plate.

"Prvo vraćanje oduzetog, pa onda povećanje", rekla je Janković i dodala da su prosvetari verovali u platne razrede u javnom sektoru, jer je 80 odsto zaposlenih u prosveti ima završene fakultete, dok je u javnom sektoru 25 do 30 odsto ljudi sa fakultetima.

"Mi smo najobrazovaniji deo javnog sektora i treba da budemo u vrhu sa platama", rekla je Janković i dodala da je poslednji momenat da se rešavaju gorući problemi prosvetara.

U suprotnom, kazala je ona, sindikati neće stajati na Trgu Nikole Pašića već će šetati, a na ulice neće izaći 750 predstavnika sindikalnih organizacija, već 30.000 članova sindikata.

Učesnici protesta nosili su sindikalne zastave i transparente na kojima je pisalo "Poniženi i prevareni", "Uvažavajte vaspitače, jer su oni prva karika vaspitanja i obrazovanja", "Platni razredi prevara".