škola deca učenici đaci
Profimedia.rs
škola deca učenici đaci

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se i jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predlog zakona danas je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Ssarčević koji je rekao da su nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva.

Predlogom je predviđeno povećanje odgovornosti, efikasnosti, ali i ekonomičnosti svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.

Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predvidjeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predvidjene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za celoživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.

Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.

"Do sada je to bilo da samo ministar potpiše izbor direktora. Definisano je i razrešenje direktora, a predviđeno je malim procentom da obavlja posao u nastavi", naglasio je ministar.

Šarčević je dodao da u visokom obrazovanju možda ima smisla da se produžava radni vek nastavnika, ali da u osnovnim i srednjim školama to nema smisla te će nastavnici morati sa 65 godina da idu u penziju. U prosvetnom sistemu je danas takvih oko 900 nastavnika, podsetio je on.

Kada je reč o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta bude 48 ESP bodova.

Takođe, taj akt predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Šarčević je rekao da je predlogom zakoma predvidjeno uvodjenje industrijskog predavača, ali i memnadžera na univerzitetu.

"Rektor, dekan bira se na tri godine da mogućnošću jednog produženja", naglasio je ministar.

Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno unapredjuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Komentari (6)

Mira

20.09.2017 14:50

Ministar je neobavesten. I danas prosvetni radnici moraju ici u penziju sa 65 godina:)

nazalost

20.09.2017 14:57

@Mira - Ne idu ni prosvetari ni drugi. Pre neku godinu vaspitacica napuni 65 g., ode u penziju i vrate je na silu jer su neke babe iz nekog ministarstva oborile zakon i vaspitacicu vratiise da jos radi. SVE TREBA OTERATI U PENZIJU SA 65 G. AKO HOCE DA RADE NEKA RADE VOLONTERSKI KAO STO NEKI CUVENI LEKARI RADE.

Тртрћко

20.09.2017 15:11

@Mira - Да се ја питам профани би радили до 90 година живота јер њиховим одласком у пензију са 65 година живота школе доживе колапс !Како ће деца без њих.Када сам ја био ученик познате београдске техничке школе неке професорице су долазиле корак по корак са штакама.БОЉЕ БИ БИЛО ДРУГО НЕШТО а то је избацити непотребне предмете?Како да запослим рођака?Аха,уведи нов предмет па за медицинаре давај машинске мелементе?Када сам дипломирао машинство знао сам како се оправљају и ваде зуби!Добро,мало се зезам!

Mikica

20.09.2017 15:29

Kakav besmislen naslov, to već odavno postoji, samo u ovom slučaju mogu misliti kako je deci sa pojedinim prosvetnim radnicima koji su postali senilni ! To je problem ! Posle 58 godine treba polagati pred komisijom svoj predmet i ako je sposoban ide dalje, a ako ne, onda u odgovarajuću penziju !

Bravo, slažem

20.09.2017 17:20

@Mikica - se sa tobom!

Ne znam

20.09.2017 19:25

ali ovaj ministar?