Pećina
Profimedia
Pećina

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

U sibirskim špiljama, u blizini Bajkalskog jezera skriva se blago. Ne radi se o dijamantima, niti zlatu, već o bakterijama koje su izvor prirodnih antibiotika.

"Mnoge špilje na ovom području starije su od Bajkalskog jezera, starije su više od 30 miliona godina. Naše je istraživanje posvećeno tome kako je nastala bakterija, kako je očuvana 30-40 miliona godina i šta proizvodi", rekao je biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Pronađene bakterije sintetizuju antibiotike što bi moglo pomoći u razvijanju antibiotika za takozvane superbakterije otporne na sve, a procenjuje se da bi upravo one mogle ubiti 10 miliona ljudi svake godine.

"Bajkal je jedinstveni eko sistem u kojem možemo naći mnoge organizme koji imaju jedinstvena svojstva, a koja se mogu koristiti za stvaranje novih tehnologija ili imati biotehnološku primenu", rekao je biolog Maksim Timofejev.

Špilje u Sibiru netaknute su oaze. Ruski ih naučnici već neko vreme istražuju i uzeli su uzorke Mesečevog mleka kako nazivaju otkrivene supstance.

"Sada nam je cilj da povećamo broj antibiotika za praktičnu primenu. Prikupili smo mnogo uzoraka, ali moramo biti vrlo skoncentrisani kako ne bismo trošili resurse, a dobili antibiotik koji se može koristiti", kaže Denis Aksenov-Gribanov, biolog.

Niz antibiotika u završnoj je fazi istraživanja. Neki od tih antibiotika koriste se na farmama pilića, a konačan cilj je da se napravi antibiotik za čoveka.

Tagovi