Grip bolovi bolest virus
Shutterstock
Grip bolovi bolest virus

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U jeku jedne od najgorih sezona gripa u poslednjih nekoliko godina, japanski istraživači tvrde da lek koji je u eksperimentalnoj fazi ubija virus gripa i značajno umanjuje simptome u roku od 24 sata.

Pošto se kliničke studije privode završnoj fazi, očekujemo da se već sledeće godine, nećemo mučiti sa gripom.

Tvorac ovog leka, Shionogi, tvrdi da je ovaj lek najbrži do sada, i da uzimanjem jedne preporučene doze, simptomi gripa nestaju za 24 sata, piše "Science Alert".

Jedini, do sada poznati lek protiv gripa Tamiflu, smanjuje simptome u roku od 72 sata, a potrebno je uzeti 10 preporučenih doza, u roku od pet dana.

Benefit ovakvog delovanja je što je mnogo zgodnije popiti jednu dozu leka i ne razmišljati da li ćete se setiti da lek uzimate u tačno vreme, da nećete propustiti da ga popijete.

Velika korist ovakvog doziranja leka je i u tome što se pandemijski potencijal virusa gripa smanjuje, kao komplikacije moguće rezistencije na lek.

Ovaj lek deluje na oba soja virusa gripa, A i B. Prema tvrdnji japanskih novina "The Asahi Shimbun", ovaj lek je dobio zeleno svetlo japanske vlade da se počne sa proizvodnjom i prodajom, a u Japanu će se naći u prodaji u maju. 

Očekuje se da će se, u saradnji sa kompanijom "Roche", koja je proizvođač dosadašnjeg leka protiv gripa Tamiflu, dobiti odobrenje za tržište SAD na leto, a u prodaji početkom 2019. godine.

U međuvremenu, dok se ovaj lek ne pojavi u prodaji, jedini siguran način u borbi protiv gripa je redovna, godišnja vakcinacija.

Bar dok se ne pronađe univerzalna vakcina za sve sojeve virusa gripa.