Silovanje Zlostavljanje Porodično nasilje
Profimedia
Silovanje Zlostavljanje Porodično nasilje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Učenica D. P. tvrdi da su je dvojica vršnjaka A. M. i L. J. maltretirali dve godine, prisiljavali na oralni seks, zatim i podmetnuli drogu, a majci nikad do sada nije dozvolila da prijavi maltretiranje.

- Znala sam za sve probleme koje je moje dete imalo. Kad god bih pokušala da prijavim maltretiranje koje je trpela, moja ćerka se povlačila i negirala. Sve do sada - priča za "Blic" majka maloletnice Mirjana P., koja je prijavila da su je seksualno zlostavljali dvojica učenika OŠ "Dragojlo Dudić".

- Ona jeste imala problem da se uklopi, privlačila je pažnju, sekla se po rukama... U šestom razredu je bila u vezi sa tim dečakom i od kada su raskinuli, on nju maltretira - tvrdi Mirjana.

Kako kaže, "do oralnog zadovoljavanja nikad nije došlo", iako su njenu ćerku u više navrata pokušavali da prisile na to. Zna i za druge torture, ali kaže da je ovo prvi put da njena ćerka nije uzmakla i porekla da se nasilje dogodilo.

- Sve sam to prepisivala pubertetu. U stalnom sam kontaktu sa njenom razrednom i psiholozima, ali kako su stvari postajale sve gore, od pre mesec dana je redovno vodim kod psihologa u Tiršovu - kazala je Mirjana.

Ovaj, još kompleksniji slučaj, nastavak je serije sve prisutnijeg vršnjačkog nasilja po školama. Ipak, ono što zabrinjava jeste činjenica da su akteri ove priče, prema rečima svedoka, deca devijantnog ponašanja i još osnovci.

Direktor škole: Odgovaraće nadležni, ako je bilo propusta

Direktor škole Đuro Kosić rekao je da o ovom slučaju nije imao ranija saznanja, kao i da je istragu preuzela policija.

- Odmah po saznanju smo obavestili policiju, Ministarstvo prosvete, prosvetnu inspekciju i sve nadležne službe. Sledeći korak nam je ispitivanje slučaja do kraja, da proverimo odgovornost dežurnih nastavnika, rezrednih starešnina, pedagoške službe. Sprovešćemo disciplinski postupak protiv svih koji su eventualno odgovorni za to što se dešavalo - naveo je Kosić.

Kako kaže direktor Kosić, devojčica D. P. je po dolasku u školu imala problem da se socijalizuje i uklopi, ali naglašava da su svi pokušali da joj u tome pomognu.

- Majka se zaista bori za to dete, sarađuje sa pedagogom, psihologom, sa svima nama iz škole i preduzima sve moguće i nemoguće mere da ćerku izvede na pravi put - kazao je direktor škole, i dodao da u svemu ovome ne vidi odgovornost škole jer se dete, na kraju krajeva, za pomoć upravo obratilo školi.

Komentari (3)

Srdjan

19.11.2017 20:55

Samo sam procitao da je u sestom razredu imala decka. Pa, bravo omladinci, deco, roditelji. To je najbitnije.

Milena

19.11.2017 22:59

U 6. razredu verka Vam je bila u vezi? Bas ste je lepo vaspitali, gospodjo, svaka Vam cast! Vas treba prijaviti i kazniti!

Aska

20.11.2017 00:31

Dragi roditelji ne moze vam Ministarstvo prosvete vaspitavati i cuvati decu.Pubertet nije opravdanje za greske vec su one posledica nedostatka roditeljske paznje i vaspitanja