Varičele, boginje
Profimedia
Boginje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Naložena je kontola kartona vakcinacije i hitna vakcinacija onih koji nisu vakcinisani i potpuno vakcinisani, prenosi RTS.

Potvrdjeno je da je još jedna studentkinja obolela.

To je drugi slučaj oboljevanja, a oboje su zaraženi u Prištini gde studiraju medicinu.

Na teritoriji Srbije, uključujući i teitoriju Kosovske Mitrovice, od početka oktobra do danas, registrovana su 34 slučaja malih boginja, saopšteno je iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

U skladu sa preporukama iz "Batuta", na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, na kojoj je prijavljena epidemija malih boginja, intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Pooštrene mere epidemiološkog nadzora na teritoriji cele Republike na snazi su od 9. oktobra, a podrazumevaju Plan aktivnosti za odstranjivanje malih boginja - prijavu sumnje, laboratorijske dijagnostike, izolacije, lečenja obolelih, zdravstveni i epidemiološki nadzor, kao i vakcinaciju.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti i ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odsnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja.