Hapšenje
Shutterstock
Redžep Tajip Erdogan
Vređao Erdogana pa završio u apsu, Foto: Profimedia

Glavnog urednika lista "Tudejs Zaman" Bulenta Keneša su u sedištu lista priveli policajci u civilu, koji su ga izveli iz zgrade i odvezli automobilom, objavio je list, a prenela agencija Frans pres.

Televizijski kanal "Samanjolu", povezan sa listom "Tudejs Zaman", uživo je prenosio privođenje Keneša.
Na televizijskim snimcima se moglo videti kako se više stotina zaposlenih "Tudejs Zamana" u znak solidarnosti okupilo oko Keneša dok ga je policija uvodila u zgradu suda u Istanbulu.

Kenešove pristalice su, noseći plakate na kojima je pisalo "Nećete utišati slobodne medije!", takođe, bile prisutne u redakciji lista kad je policija privodila urednika.

Sud u Istanbulu je ranije odobrio zahtev tužilaštva za privođenje Keneša u sklopu istrage tvitova objavljenih u avgustu, u kojima se navodno vređa Erdogan.

Keneš je u junu već dobio uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od 21 meseca u odvojenom slučaju, u kojem je, takođe, bio optužen za vređanje turskog predsednika.

List "Tudejs Zaman", engleska verzija dnevnog lista na turskom jeziku "Zaman", blizak je pokretu uticajnog muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, bivšeg Erdoganovog saveznika, a sada njegovog zakletog neprijatelja, dodaje AFP.