Aleksandar Zarić
Goran Srdanov
Aleksandar Zarić

Goran Srdanov

Aleksandar Zarić, Foto: Goran Srdanov

Incidentu je prethodila svađa na portirnici, gde je Zarić sa suprugom došao da brani uhapšenog klijenta.

Pucali mu u butine

Zarić je ranjen 22. juna 2011. u ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Kako je ispričao, u njega su pucala dvojica napadača, a dva metka su ga pogodila u gornji deo butina. Zarić je pre šest godina zastupao Legiju. Na suđenjima za ubistvo Đinđića je branio odbeglog Milana Jurišića Jureta. Zastupao je i Aleksandra Radulovića, člana bande „Pink Panter”, optužene za najveću pljačku u istoriji Japana, prilikom koje su ukrali nakit vredan oko 25 miliona evra. U aferi „Pauk” zastupa Milorada Pelemiša, a angažovan je i u mnogim drugim predmetima.

- Pozvali su nas u pet ujutro da dođemo u beogradsku policiju zbog privođenja dva naša klijenta. Međutim, kada smo došli tamo, čekali smo 45 minuta da se sretnemo sa svojim branjenicima. Policajac nije hteo da pozove inspektora koji vodi slučaj da nam odobri da se vidimo sa klijentima, već se grejao u portirnici. Prekipelo mi je odugovlačenje i pitao sam kog šefa treba da zovem da me pusti. Nisam ga psovao, ni vređao. Tada je došao inspektor koji vodi slučaj, ali policajac nije hteo da ga pusti kod mene, rekavši mu da sam uhašen! On je u međuvremenu pozvao patrolu iz Policijske uprave Palilula, koja me је spakovala u „maricu” i odvela - kaže za „Alo!” ogorčeno Zarić.

Milorad Ulemek Legija

Dalibor Danilović

Milorad Ulemek Legija, Foto: Dalibor Danilović

On navodi da je policajac sa kojim se raspravljao rekao kolegama da je pijan i da ga vode.

- To je suludo! Digli su nas u pet ujutro jer je mene angažovao brat uhapšenog klijenta. Pa kako smo mogli tako bunovni da im izgledamo?! - dodaje Zarić, čija je supruga ostala u stanici na saslušanju jednog klijenta.

Zarić kaže da je u stanici u Paliluli proveo dva i po sata, nakon čega je pušten.

- Pitao sam ih da li sam uhapšen pošto su me pratili do WC-a. Odgovorili su mi da nisam, a onda pustili bez ikakvog saslušanja. Hteo sam da pišem prijavu protiv policajca, ali je ostalo na tome da se sačini službena beleška. Napisali su mi prekršajnu prijavu, ali nemam pojma zašto. I to nije sve! Došli su po podne u moj stan i oduzeli mi oružje za koje imam dozvolu! A ja sam tražio dozvolu za nošenje jer sam pre četiri godine ranjen, a napadače nisu našli! Nema kraja bahatosti - kaže rezignirano Zarić.

Advokatska komora: Nedopustiv presedan

Advokatska komora Srbije (AKS) ocenila je da je privođenjem advokata Aleksandra Zarića, kao angažovanog branioca osumnjičenog, beogradska policija napravila „nedopustiv presedan”, kojim su povređena prava odbrane osumnjičenog i kojim je u odnosu na odbranu izvršeno krivično delo ometanja pravde. Kako je u saopštenju naveo predsednik AKS-a Dragoljub Đorđević, privođenje Zarića „ponovo skreće pažnju na kršenje reda pozivanja branilaca po službenoj dužnosti, koje policija smatra ‘podobnim‘, i na poseban animozitet prema angažovanim braniocima”. On je dodao da policija do danas nije rešila nijedan slučaj napada na advokate.

 

Komentari (4)

saw

04.12.2016 09:17

pa advokat si ne daj da se izvuce sa ovim

Justitia

04.12.2016 10:13

Bas me je potresla vest, mislim da je ovaj nevin ko i njegovi klijenti! Razumeo bi ga kada bi branio ove ljude bez nadoknade, ali cini mi se da je dosta suza pa i krvi casnih ljudi i porodica proliveno da bi on zaradio taj krvav novac?!

aca021

04.12.2016 12:52

@Justitia - O cemu ti pises?

Kvatimodo Sorabius

04.12.2016 10:17

E crni advokatu, ti si jos dobro prosao! Dve vesti pre tvoje, na ovom portalu, stoji da je funkcioner SNS upucao coveka u potiljak i dobio godinu zatvora. Mogao si skrsiti kicmu na koru od banane, nabosti se na noz stomakom desetak puta, skociti s petog sprata... Policija nije otkrila BULDOZERE a kamo li dlake ili tragove krvi. Da "japansko biciklo" - kad ga je "posteni nalazac" ostavio uz banderu pa pozvao policiju! Samo je zrtve otkrila policija, ubice - ako se prijave ili ih neko prokaze!