Pripremite se za hladnoću
shutterstock
Pripremite se za hladnoću

shutterstock

Pripremite se za hladnoću, Foto: shutterstock

Prošle subote počeli smo sa ključnim savetima za funkcionisanje vozila po lošem vremenu, a sad se bavimo nekim drugim segmentima...

Zaštita karoserije voskom

shutterstock

Zaštita karoserije voskom, Foto: shutterstock

Zaštita karoserije voskom

Ako na limariji imate neka oštećenja, nije ih na odmet sanirati pre zime i zaštiti auto od vlage i industrijske soli. Vosak, na primer, štiti površine od raznih spoljnih uticaja: vlage, UV zračenja, nečistoća... Stvarajući zaštitni sloj, pruža odličnu zaštitu boje i laka jer ne zadržava vlagu, a voda brže nestaje sa površine. Osim toga, i nečistoće se na voskiranoj površini ne zadržavaju u velikoj meri.

Felne

shutterstock

Felne , Foto: shutterstock

Felne

Uz pretpostavku da ste nabavili zimske gume, naša preporuka je da ih montirate na čelične felne kako biste sprečili oštećenja aluminijumskih ukoliko ih imate. Naime, industrijska so u velikoj meri može oštetiti aluminijum, koji na niskim temperaturama postaje krt i mnogo se lakše oštećuje, pa je čelik mnogo bolji izbor za zimu.

Led na staklima

shutterstock

Led na staklima, Foto: shutterstock

Led na staklima

S obzirom na to da smo u 21. veku, krajnje je vreme da se više ne patimo sa kartonima koje tokom zimskih meseci ljudi stavljaju na stakla svojih automobila ne bi li sprečili da se formira led. Možete krenuti na posao 10 minuta ranije i po startovanju motora uključiti ventilaciju i grejanje zadnjeg stakla, pa posle svega nekoliko minuta, kako se podiže temperatura u kabini, led će lagano početi da spada. Ako vam ventilacija nije toliko efikasna, mnogo je lakše nabaviti sprej za odleđivanje, koji nije skup, a vrlo brzo i efikasno uklanja led sa stakala. Kako ga poprskate na led, on odmah se otopi. U krajnjoj meri, tu je uvek grebalica koja će vam oduzeti najviše vremena, a i snage.

„Štit“ za vetrobran

shutterstock

„Štit“ za vetrobran, Foto: shutterstock

„Štit“ za vetrobran

Za stakla pred zimu nabavite i rezervnu bocu tečnosti za vetrobran (naravno zimsku) jer sa letnjom rizikujete da se zaledi i ošteti gumena creva i posudu. Tokom zime ovu tečnost ćete mnogo češće koristiti, a nije baš zgodno da ostanete bez nje kada je napolju loše vreme. Još jedna bitna provera pred zimu odnosi se i na metlice brisača, pa ih proverite. Ako su oštećene, obavezno nabavite nove!

Komentari (1)

inostranstvo

12.11.2016 11:47

Zabranjen rad motora,dok cistis auto...inace kaznaGI