Princ Čarls zbunio Vučića!
British ambassy
Princ Čarls zbunio Vučića!

British ambassy

Princ Čarls zbunio Vučića!, Foto: British ambassy

Jedan od članova delegacije za „Alo!“ je otkrio zanimljiv detalj - premijer je u toj situaciji napravio omašku u protokolu, te se izvinio visokom gostu, na šta se princ Čarls samo srdačno nasmejao i rekao: „Ne brinite o tim formalnostima, sve je potpuno u redu.“

Kako saznajemo, Čarlsa je po dolasku na aerodrom prijatno iznenadilo prolećno beogradsko vreme, pa je s premijerom porazgovarao o putu i zahvalio mu se na večeri koju je za njega pripremio, a kada je na red došlo da se prestolonaslednik posluži hlebom i solju, Vučić je napravio „grešku u koracima“. Kada smo premijera upitali za ovu situaciju, on nam je potvrdio svoju „nespretnost“.

Karađorđevići ugostili rođaka

Milorad Milanković

Karađorđevići ugostili rođaka, Foto: Milorad Milanković

 

Kumovi na čajanci u pet

Čarls je juče posetio i svog kuma, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, u kraljevskom dvoru na Dedinju. Princ od Velsa stigao je u pet sati i posle svečanog dočeka u Plavom salonu, povukli su se na čaj. Usledio je obilazak dvorskog kompleksa i izložbe „Dve kraljevske porodice - istorijske veze“.

- Tačno je da sam napravio omašku u protokolu. Rekao sam mu da ja prosto nisam čovek od protokola, nisam vešt u tim stvarima, a on je to džentlemnski prihvatio. On je izuzetan čovek, neverovatno srdačan i harizmatičan, izvanrednog obrazovanja - kratko nam je poručio premijer.

U zgusnutom rasporedu britanskog princa usledio je prijem kod predsednika Tomislava Nikolića, a princ od Velsa se u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi interesovao i za Tominu posetu Moskvi i Putinu.

Kamila probala  srpske đakonije

British ambassy

Kamila probala srpske đakonije, Foto: British ambassy

Usledile su posete savezničkim grobljima, Hramu Svetog Save, gde ga je obezbeđenje jedva odvojilo od okupljenih obožavalaca. Tokom šetnje Kalemegdanom, prolaznici koji su imali priliku da vide britanskog princa i njegovu suprugu u šetnji „podelili“ su se u dve grupe. Dok su mlađi slikali telefonima, stariji građani su uz aplauz, a neki i uz naklon, pozdravili prinčevski par. Ulogu vodiča preuzela je istoričarka Dubravka Stojanović, koja je za „Alo!“ otkrila šta je najviše zainteresovalo princa Čarlsa, dok se vojvotkinja nije previše upuštala u priču o istoriji naše zemlje.

Na Kalemegdanu se  raspitivao o istoriji Beograda

Milorad Milanković

Na Kalemegdanu se raspitivao o istoriji Beograda, Foto: Milorad Milanković

- Pričala sam o dinamičnoj istoriji Beograda i Srbije. Pokazala sam mu ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, mesto prožimanja kultura, a posebno mu je bila zabavna priča o „Pobedniku“ i zašto je umesto na Terazijama na kraju završio na Kalemegdanu (dame nisu želele da gledaju golog muškarca od 14 metara u centru, pa je spomenik izmešten). Govorila sam i o zgradi CK, današnjem „Ušću“, kako se na tom primeru može videti čitav proces tranzicije Srbije. Posebno ga je zainteresovala izložba o bombardovanju grada 1915, a bio je iznenađen kada je čuo da je Beograd bombardovan čak šest puta tokom 19. i 20. veka - ispričala je istoričarka Dubravka Stojanović.

Beograđanin izjavio ljubav Kamili

Milorad Milanković

Beograđanin izjavio ljubav Kamili, Foto: Milorad Milanković

Nakon šetnje, Kamila se uputila u Zvečansku, gde se sastala i sa predstavnicima Unicefa i Fondacije „Novak Đoković“, dok se princ Čarls sastao sa predstavnicima hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Konaku kneginje Ljubice, a usledio je i poseban sastanak i nazdravljanje rakijom s patrijahom Irinejom u Patrijaršiji, gde se pričalo o obnovi Hilandara.

Obožavatelji ga dočekali ispred Hrama Svetog Save

Petar Marković

Obožavatelji ga dočekali ispred Hrama Svetog Save, Foto: Petar Marković

 

Princ Čarls će danas posetiti manastir Kovilj, a uveče će u Domu Narodne skupštine, gde će mu domaćica biti Maja Gojković, održati i govor, jedini koji je planiran na celoj turneji po regionu, koju završava odlaskom u Podgoricu i Prištinu.

„Dolazim opet, ako da bog!“

Princ Čarls je građanima koji su ga pozdravljali tokom njegove šetnje Beogradom i pozvali ga da ponovo poseti našu zemlju, obećao: „Ako da bog, hoću!“ Nisu izostali ni selfiji i rukovanja sa građanima.

Ikona

RAS

Ikona , Foto: RAS

 

POKLONI ČARLSU I KAMILI

- BELI ANĐEO - replika čuvene freske iz manastira Mileševe (Aleksandar Vučić)

- ŠEKSPIR na ćirilici, foto-monografija o hrišćanskom nasleđu KiM na engleskom, umetnički ručni rad drvorez sa motivima Hilandara, ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima (Tomislav Nikolić)

- IKONA Svetog Đorđa, vino iz porodične vinarije Karađorđevića, ručno rađeni šal i torba za Kamilu (Karađorđevići)

Komentari (10)

dunja

17.03.2016 09:21

Bas lepo ! To je Srbija . :) Ne dolazi engleski princ u drzavu koja nije bezbedna . Pristojni i poucni pokloni .

Neša

17.03.2016 10:04

Baš lepo! Posebno ga zanimalo bombardovanje 1915 g.? O ovom iz 1999 je verovatno sve znao, iz prve ruke!

Milos

17.03.2016 11:02

Sve pozitivno i lepo!

Gaga

17.03.2016 11:22

Pokloni su u skladu sa njegovim poreklom, njegov otac princ Filip ima pravoslavne korene. Poznati su po donacijama za obnovu Hilandara.

poznavalac

17.03.2016 14:50

@Gaga - Princ Filip ima mnogo vise one druge nego pravoslavne krvi.Britanska kraljevska porodica nema pravoslavne krvi.Spanksa kraljevska porodica ima pravoslavne krvi preko kraljice Sofije koja je grcka princeza i izvorna pravoslavka ali koja je presla u katolicanstvo.

Zare

17.03.2016 11:22

Pa sta je tacno uradio? Niste napisali nista sem da je nesto zabrljao! Sad ja mogu da pomislim svasta - da nije obrisao nos o rukav, bacio petaka Carlsu, nazvao Kamilu Dajanom?? Sta je uradio?

vitez

17.03.2016 12:27

Sve je lepo, no eto kada bi nam pomogli da udamo Maju. Bila je i uz Putina ali ništa.

poznam protokol

17.03.2016 14:54

Radila sam u protokolu i odgovorno kazem da se to uci kao i svaki posao.Premijer treba da ima ljude u protokolarnoj sluzbi koji znaju svoj posao za svaku zemlju, za svaku licnost koja dolazi jer ima i razlika.Dakle, ili njegova protokolarna sluzba ne zna posao ili je on ne slusa.

baba

17.03.2016 15:49

@poznam protokol - Nas predsednik V. zna sve, zar niste do sada primetili.

Mica

17.03.2016 15:52

Mene je iznenadilo da se spominje supruga AV, nisam uspela da je vidim kao da je zabranjeno da je snimaju. Inace, neka je sa srecom, ali kako da to nismo do sada culi, a citam mnoge novine.